Šta je sve rekao Hojpl za 20 godina svoje vladavine u Beču!

Nesvakidašnji jubilej

Šta je sve rekao Hojpl za 20 godina svoje vladavine u Beču!

Austrija -
Austrijski portal je, kako bi odao priznanje Mihaelu Hojplu gradonačelniku Beča sa najdužim „stažom“ od završetka Drugog svetskog rata, napravio listu njegovih najboljih izjava

BEČ - Mihael Hojpl (Michael Häupl, SPÖ) će 7. novembra proslaviti jedinstven jubilej, 20 godina "vladavine" austrijskom prestonicom. Naime Hojpl je več dve decenije gradonačelnik Beča.

Pre početka političke karijere radio je kao naučni saradnik u Prirodnjačkom muzeju u Beču i doktorirao biologiju, u međuvremenu je stekao poprilično jedinstven imidž u Austriji. Ovaj šezdesetpetogodišnjak poznat kao namrgođeni moćnik, važi za iskusnog taktičara i čoveka koji uvek i za sve ima spreman odgovor.

Austrijski portal je, kako bi odao priznanje gradonačelniku sa najdužim „stažom“ od završetka Drugog svetskog rata, napravio listu njegovih najboljih izjava:

Hojpl je poznat kao vrlo direktan:

„Možete da izaberete neku od ovih budala, ali onda morate da budete svesni toga šta činite.“ „Ja sam gradonačelnik, ali nisam Bog.“„Izborna kampanja je vreme fokusirane neinteligencije. U tom periodu se dešavaju ne preterano pametne stvari, nažalost čak i u sopstvenoj partiji.“„Ukoliko ćerku ne pustite da ide u školu, uši ću Vam počupati“, poručio je Hojpl jednom ocu, Turčinu, na pijaci Brunnenmarkt 2008. godine.

Posle gubitka apsolutne većine 2010. godine Hojpl je između ostalog izjavljivao:„Morao sam da odlučim da li želim partnera sa kojim ću se povremeno svađati oko ove ili one ulice, ili partnera sa kojim ću se svakodnevno svađati po pitanju obrazovne politike“.

Hojpl je po izboru Zelenih (a ne crnih) za koalicionog partnera poručio „Donesite špricer!, jer potpisivanje koalicije mora da se proslavi".

Kada su Hojpla pitali o njegovoj profesionalnoj budućnosti on je duhovito rekoa rekao:„Kada neko u Gradskoj kući samo spomene kada planira da se povuče, više mu ni kafu ne donose.“„Već 20 godina se pripremam na život bez moći, moći koju mi je podarila demokratija.“„Političari sutrašnjice biće ovi suvi, menadžerski tipovi. Mi, zabavljači, izumiremo.“

„Na osnovu svog karaktera nisam predisponiran da se kandidujem za predsednika“, izjavio je Hojpl 2011. godine, stavljajući svima do znanja da još uvek nije spreman na ovaj potez.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track