ISPLATI SE: Sve više Austrijanaca koristi deljive automobile!
Foto: Wikipedia

Praktično i korisno

ISPLATI SE: Sve više Austrijanaca koristi deljive automobile!

Austrija -
Vozilo je moguće rezervisati putem interneta, pola sata pre planirane vožnje, ili ga jednostavno pokupiti sa jednog od posebno obeleženih mesta šitom grada

BEČ - Trend deljenja automobila (Carsharing) stiče sve više pristalica širom Austrije. Samo u Beču je jedno od vodećih preduzeća za izdavanje “zajedničkih vozila”, car2go, protekle dobilo 22.000 novih članova i sada imajui 70.000. Prema rečima Kristijana Gracer (Christian Gratzer) iz Saobraćajnog kluba Austrije (VCÖ), deljenje automobila je isplativ koncept za sve one koji godišnje pređu manje od 10.000 km.

“Veliki broj porodica u Austriji ima po dva automobila, od kojih durgo, „rezervno“ vozilo, godišnje pređe u proseku 7400 km. Auto u Beču je u proseku parkiran više od 23 sata dnevno“, objasnio je Gracer.

Jedno "deljeno" vozilo, može da zameni osam do petnaest privatnih automobila. Zato VCÖ želi da poveća broj mesta za primopredaju ovih vozila, a pre svega u prigradskim naseljima i u blizini železničkih i autobuskih stanica.

Zainteresovani se učlane u jednu od ponuđenih firmi, gde dobiju člansku karticu kojom otključavaju automobil. Vozilo je moguće rezervisati putem interneta, pola sata pre planirane vožnje, ili ga jednostavno pokupiti sa jednog od posebno obeleženih mesta šitom grada, gde se po završetku putovanja mora i vratiti.

Članovi su dužni da održavaju čistoću vozila i pune rezervoar, dok je kompanija dužna da vozila redovno održava. Ovaj koncept preuzet je od Švajcaraca. Preduzeće „car2go“ ima vozni park od 800 automobila, a svako vozilo dnevno promeni osam do deset vozača.

Ova kompanija u Beču za sada iznajmljuje samo vozila marke "smart", ali planira uvođenje većih četvorotočkaša. Osim kompanije „car2go“, u Beču postoje još dva ponuđača: američki Zipcar (7000 klijenata i 133 automobila) i Flinkster, koji pripada Nemačkoj železnici DB (600 klijenata i 56 vozila).

Cenovnik iznajmljivanja automobila
Cenovnik iznajmljivanja automobila

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track