ISPOVEST RODITELJA: Na internetu smo saznali da nam je sin poginuo u džihadu!

Smrt mladog Bečlije u Siriji

ISPOVEST RODITELJA: Na internetu smo saznali da nam je sin poginuo u džihadu!

Austrija -
Mikail je bio talentovani bokser, osvojio je državni šampionat, a otac Ruslan (50) je i dalje izuzetno ponosan na njegove uspehe

BEČ - Aina i Ruslan K, čečenske izbeglice u Austriji, nedavno su putem interneta saznali za smrt svog sina koji je otišao da se bori u Siriji. Link jedne internet stranice na kojoj su džihadisti objavljivali fotografije iz rata, a na kojima se, između ostalog, jasno vidi i nepomično telo ubijenog Mikaila K (23), porodica je dobila od jednog poznanika. Roditelji, koji nisu ni slutili da je njihov sin postao radikalni islamista, odlučili su da svoju priču ispričaju bečkom Kuriru.

Mikail je bio talentovani bokser koji je 2010. godine osvojio državni šampionat, a otac Ruslan (50) je i dalje izuzetno ponosan na njegove uspehe.

"Mikail je bio najbolji u svom klubu. Sport i religija su ga oduvek interesovali“, objasnio je neutešni otac, pokazujući novinarima CD na kome su snimljene sve Mikailove borbe. Ruslan se sa sinom svakodnevno molio u Islamskom centru u 21. bečkoj opštini. Iako postoje indicije da se baš u ovom centru vrbuju mladi muslimani za IS, Ruslan kaže da tamo nikada nisu razgovarali o politici.

"Ja sam preživeo dva rata. Rat nije deo naše vere“, kaže otac. Ipak, izgleda da Mikail nije mislio tako. Prema rečima njegovih roditelja njegovo preobraćanje u religioznog fanatika dogodilo se sasvim neopaženo.

Radnici Službe za očuvanje ustavnog poretka i borbu protiv terorizma u kompjuteru 23-godišnjaka nisu pronašli ništa sumnjivo, nije bilo nikakvih propagandnih materijala.

Iznenada, 1. februara prošle godine, Mikail se nije vratio sa treninga. Zabrinuti otac je sutradan saznao da je zatražio tursku vizu i otputovao. Nedelju dana kasnije javio se roditeljima i objasnio da je "dužnost svakog pravog muslimana da se bori protiv nevernika“. Pre nekoliko dana opštinski sud u 21. bečkoj opštini Mikailovim roditeljima je izdao njegovu umrlicu.

Veliki broj eksperata smatra da je Mikail, kao i mnogi drugi Čečeni (kojih u Beču ima 29.000), prava ciljna grupa propagande terorističke organizacije IS. Zahvaljujući "Islamskoj državi“ džihadisti imaju status pripadnika popularne subkulture, borcima se obećava večna slava, a njihovom izgubljenom životu se daje novi smisao – primamljiva ponuda čečenskim dečacima, koji su već preživeli dva rata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track