ISPOVEST TAJNOG AGENTA: Austrijska vlast godinama ignoriše problem radikalnog islama!
Foto: Reuter

Optužio državni vrh

ISPOVEST TAJNOG AGENTA: Austrijska vlast godinama ignoriše problem radikalnog islama!

Austrija -
Policijskim šefovima i austrijskom državnom vrhu godinama su poznate informacije o aktivnostima muslimanskih ekstremista, ali se one uvek "zagube negde u ministarstvu", kaže ovaj obaveštajac

BEČ - Manfred K, dugogodišnji profesionalac u Državnoj bezbednosti Austrije (Služba za zaštitu ustavnog poretka), optužio je austrijske vlasti za dugogodišnje zanemarivanje problema rastućeg radikalnog islamizma u zemlji.

Manfred (kome ovo nije pravo ime) u ispovesti za bečki dnevni list Standard kaže da su mnoge informacije o aktivnostima muslimanskih ekstremista njegovim šefovima i austrijskom državnom vrhu poznate već godinama, ali da se uvek "zagube negde u ministarstvu".

Politika je godinama ignorisala izveštaje državno­-bezbedonosnih službi i sklanjala pogled od neugodnih činjenica, tvrdi Manfred, koji već godinama radi na borbi protiv terorizma u Austriji, pogotovo protiv radikalnog islamizma.

"Mladi muslimani su sve spremniji da idu u džihad. Regrutuju se putem onlajn kanala, kao i preko propovednika, a bivaju i direktno vrbovani od onih koji regrutuju pripadnike Islamske države", kaže Manfred K. navodeći da su Beč, Gornja Austrija, Štajerska i pokrajina Salcburg centri za regrutaciju radikalnih islamista.

"Očigledno je da džamije privlače sve više ljudi. U poslednje vreme beleži se znatno veća spremnost na nasilje nego pre nekoliko godina. Mladići u bečkim džamijama u sve većem broju nose vojnu odeću. Nedavno su moje kolege utvrdile da je, posle jedne molitve, više od sto muškaraca bilo naoružano noževima!", otkrio je Manfred.

Zabrinjavajuće je, kaže, što u Austriji raste i broj konvertita, hrišćana i drugih koji prelaze na islam. Pritom su i sve mlađi.

"Nekad su, na primer, u Avganistan ili Pakistan odlazili muškarci stari 25 do 30 godina. Sad odlaze momci i devojke od 14 i 16­ godina" kaže ovaj tajni agent.

On tvrdi da se, u međuvremenu, u zemlju vratilo oko 60 ovih boraca.

"Oni su poseban problem za Službu za zaštitu ustavnog poretka Austrije. Bili su u džihadu, na ratištu su izgubili čovečnost, obučeni su za rukovanje oružjem, kao i za izradu eksploziva. Mnogi od njih više nemaju nikakvu kočnicu da ubiju čoveka. Oni jednostavno mogu da izbodu nekoga na ulici".

Manfred kaže da ovakvih osoba u Austriji nije mnogo, ali da su izuzetno veliki problem:

"Ovakve ljude je teško izmeniti, oni priznaju samo šerijat. Svi bi morali da budu na oku policije. To većinom i jesu, ali deluju veoma subverzivno, formiraju nove grupe. To im nije teško, jer su heroji u očima mladih".

Porodice su ključne u prevenciji ovog problema, kaže tajni agent.

"Porodice imaju ključnu ulogu. Međutim, kad dođemo u familije, na tv ­ekranima su uvek samo arapski programi. Deca rastu sa slikama po kojima su im Izrael i ostali, kako ih nazivaju, nevernici, najveći neprijatelji.

Manfred poziva i Islamsku versku zajednicu u Austriji da, kako kaže, napokon povuče jasne granice.

On kaže da je zvanična politika namerno zanemarivala ovaj problem, da ne bi stvarala nesigurnost među muslimanima u Austriji, koji su veliki potencijalni izvor glasova.

"Ne smemo, međutim, dozvoliti da se u Beču u 2014. godini dogodi da ortodoksni Jevreji ne smeju da se usude da izađu na ulicu!"

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track