IZ SUDNICE NA RATIŠTE: Turska pustila džihadistu na slobodu!
Foto: Heute/Sabine Hertel

Odbili da izruče teroristu Austriji

IZ SUDNICE NA RATIŠTE: Turska pustila džihadistu na slobodu!

Austrija -
Nakon puštanja na slobodu službenici su Muhameda M. odveli u hotel i naredili mu da se ubuduće redovno javlja policiji, ali mu se od tada gubi trag

BEČ - Mohamed M., austrijski islamista koji je godinu dana proveo u turskom pritvoru zbog falsifikovanja putne isprave i ilegalnog zadržavanja u zemlji, pušten je na slobodu 19. avgusta, a od tada mu se gubi svaki trag.

Turska je u aprilu odbila zahtev da teroristu isporuči Austriji. Mohamed M, poreklom iz Egipta, uhapšen je u martu prošle godine, nakon što je policija kod njega pronašla falsifikovane putne isprave. Austrijsko ministarstvo nutrašnjih poslova sumnjiči ga za terorizam, a Turska je, zbog nedostatka jednog dokumenta, zločinca odbila da preda austrijskim vlastima.

Nakon puštanja na slobodu službenici su Muhameda M. odveli u hotel i naredili mu da se ubuduće redovno javlja policiji, što ovaj nije učinio. Sada je za njim raspisana međunardona poternica, a pretpostavlja se da je mladić prebegao u Siriju i priključio se terorističkoj organizaciji „Islamska država“.

Muhamed M. je 2008. godine osuđen na četiri godine zatvora zbog pretnji Austriji i Nemačkoj, te naručivanja ubistva jednog nemačkog desničarskog političara, a medijsku pažnju na sebe je skrenuo kada je pred kamerama pocepao svoj austrijski pasoš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track