IZVEŠTAJ EU: Heroin ubija Austrijance!
Foto: Tanjug

Narkotici uzimaju danak

IZVEŠTAJ EU: Heroin ubija Austrijance!

Austrija -
Oko 17.000 Austrijanaca je trenutno na zamenskim terapijama, a prema procenama to je tek 55 odsto od ukupnog broja zavisnika u Austriji, izjavio je Jozef Vajdenholcer (SPÖ)

BEČ - Sa prosekom od 160 smrtnih slučajeva godišnje, Austrija je među deset EU zemalja sa najvišom stopom smrtnosti izazvanom konzumacijom narkotika. Prosečna starost preminulih je nešto iznad 30 godina.

Prema izveštaju koji je objavila Evropska unija, Austriji najviše problema zadaje heroin.

"Oko 17.000 Austrijanaca trenutno se nalazi na zamenskim terapijama, a prema procenama to je tek 55 odsto od ukupnog broja zavisnika u Austriji“, izjavio je Jozef Vajdenholcer (Josef Weidenholzer), socijaldemokratski poslanik EU parlamenta (SPÖ) i član nadležne unutrašnje komisije ove ustanove.

Brojke iz izveštaja pokazuju da je u nekoliko proteklih godina na ilegalnim tržištima širom Evrope svake nedelje u proseku otkrivena jedna nova vrsta droge. U 2013. godini, EU sistemu za rano upozoravanje prijavljena je 81 nova supstanca. Rastuća pojava psihoaktivnih supstanci ukazuje na zakonodavne nedostatke u ovoj oblasti.

"Potrebno je eliminisati postojeće supstance sa tržišta, ali i takođe sprečiti pojav novih“, naglašava Vajdenholcer. On takođe skreće pažnju na direktive u borbi protiv novih psihoaktivnih supstanci na kojima EU parlament trenutno radi.

Austrija je još 2011. godine donela zakon o zabrani poslovanja sa takozvanim "legalnim opijatima“, odnosno sredstvima koja ranije nisu bila obuhvaćena zakonom o narkoticima, a koja prilikom unosa u organizam postižu sličan efekat kao i droge.

Vajdenholcer je naglasio da je na teritoriji čitave Evrope potrebno smanjiti, kako ponudu, tako i potražnju za narkoticima, kao i sprovesti preventivno-informativne mere u školama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track