JAČI POL: Studije završi više devojaka nego muškaraca!

Fakultet napusti polovina upisanih

JAČI POL: Studije završi više devojaka nego muškaraca!

Austrija -
Tokom školske 2012/2013 godine , na svim fakultetima u Austriji diplomiralo je 43,7 odsto muškaraca i 50,5 odsto žena, a čak 53 odsto jeodustalo od studija

BEČ - Od ukupnog broja svih studenata u Austriji, manje od pola njih uspe da završi fakultet, a čak 53 odsto studenata prekine započete studije.

Tokom školske 2012/2013 godine, na svim austrijskim fakultetima zajdno diplomiralo je 43,7 odsto muškaraca i 50,5 odsto žena. Kada se u obzir uzme svaki fakultet pojedinačno, brojke pokazuju da su žene i tada uspešnije od muškaraca.

Na bečkom univerzitetu započete studije završilo je 51,5 odsto studentkinja i samo 41,2 odsto studenata.Procentualno gledano studije medicine završi 81 odsto svih upisanih studenata (žene i muškarci zajedno). Takođe visok postotak studenata sa završnom diplomom ima i veterinarski fakultet, preko 70 odsto.U celoj Austriji najslabiji prosek završenih studija imaju univerziteti u Lincu (36 odsto) i Gracu (40 odsto).

Rajnhold Miterlener (Reinhold Mitterlehner, ÖVP), ministar za nauku u vladi Austrije, želi da smanji visoku stopu napuštanja studija, kao i da prijemnim ograničenjima redukuje broj neaktivnih studenata. Miterlener želi zajedno sa socijaldemokratama (SPÖ) da od sledeće godine pokrene inicijativu za uvođenje prijemnog ispita prilikom upisa studija prava i studija jezika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track