Jedna vetrenjača proizvodi struju za 1000 domaćinstava!
Foto: Burgenland.orf.at

U Austriji otvoren najveći vetropark

Jedna vetrenjača proizvodi struju za 1000 domaćinstava!

Austrija -
U pokrajini Gradišće 79 "elektrana na vetar" daće više elekrtične energije nego što je potrošnja struje svih 115.000 gradišćanskih domaćinstava

ANDAU - Na krajnjem istoku Austrije, u pokrajini Gradišće (Burgenland), otvoren je nedavno najvećiaustrijski »vetropark«, sa ukupno 79 vetrenjača koje proizvode struju.

Ove "elektrane na vetar" Nalaze se kod mesta Andau, u blizini austrijsko-­mađarske granice i Nežiderskog jezera (Neusiedler See). Kada su idealni vremenski uslovi, odnosno optimalan vetar, ovih 79 vetrenjača kod Andaua stvara više elekrtične energije nego što je potrošnja struje 115.000 gradišćanskih domaćinstava . Svaka vetrenjača daje struju za više od hiljadu domaćinstava.

Vetro-elektrane nisu jeftine, ali je reč o obnovljivom izvoru energije, koji ne utiče na okolinu. Pokrajinsko elektroenergetsko preduzeće (), kojem pripada 38 od 79 elektrana energetskog parkaAndau, uložilo je dosad 190 miliona evra u ovaj kompleks, a otvoreno je i više od hiljadu radnih mesta u pokrajini.

Sa ovim parkom je gotovo je završen investicioni ciklus u dobijanje energije iz vetra u ovoj pokrajini. Ubuduće će se ovdašnja elektroenergetska preduzeća koncentrisati na adaptacije starijih vetrenjača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track