JEFTINIJE ZA SIROMAŠNE: U Beču otvoren osmi SOS-market!

Nova prodavnica za socijalno ugrožene

JEFTINIJE ZA SIROMAŠNE: U Beču otvoren osmi SOS-market!

Austrija -
Na granici siromaštva u prestonici Austrije trenutno živi oko 200.000 ljudi ali pravo na kupovinu u socijalnim supermarketima, koristi samo 60.000 njih

BEČ - Sanitetska – humanitarna organizacija Samariterbund (Samariterbund) otvorila je danas u ulici Galertgase (Gellertgasse), u desetoj bečkoj opštini svoj treći socijalni supermarket u kom robu mogu da kupuju lica koja spadaju u kategoriju sa najnižim prihodima i za to imaju zvaničnu potvrdu, izdatu od strane države. Ovo je ukupno osmi socijalni supermarket koji postoji na teritoriji Beča.

Životne namirnice i higijenski proizvodi prodaju se u ovim marketima po ceni nižoj za dve trećine od njihove tržišne vrednosti.

Iako u Beču na granici siromaštva trenutno živi oko 200.000 ljudi, i samim tim ostvaruju pravo na kupovinu u socijalnim supermarketima, tek 60.000 njih i koristi tu mogućnost.

Pravo na potvrdu neophodnu za kupovinu u ovom supermarketu, kao i u ostalim socijalnim trgovinama, mogu dobiti samci čiji mesečni prihodi ne prelaze 900 evra. Minimalna granica mesečnih primanja za parove bez dece (ukupni prihodi oba partnera) mora biti ispod 1.340 evra. Sa svakim detetom ova minimalna granica raste za 270 evra.

Na jednu socijalnu potvrdu, dozvoljena je kupovina u iznosu od 30 evra jednom nedeljno. Prema rečima šefa projekta socijalnih supermarketa u vlasništvu Samariterbunda, u ovim prodavnicama najviše kupuju samci, porodice sa više dece i penzioneri.

Lokacije ostalih slocijalnih marketa

Samariterbund poseduje i socijalne supermarkete koji se nalaze u 15. (Rudolfsheim-Fünfhaus) i 21. (Floridsdorf) bečkoj opštini. Udruženje „Socijalmart Vin“ (“Socialmarkt Wien“) ima prodavnice u 10., 17, i 23. bečkoj opštini. Organizacija „Viner Hilfsverk“(„Wiener Hilfswerk“) poseduje supermarket u 7. bečkoj opštini, dok zajednica „Vincentgemajnšaft“ („Vinzentgemeinschaft“) vodi trgovinu u 11. bečkoj opštini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track