KAO I SRPSKA DIJASPORA: Turke u Austriji ne interesuju izbori u domovini!
Foto: Reuters

Slab odziv

KAO I SRPSKA DIJASPORA: Turke u Austriji ne interesuju izbori u domovini!

Austrija -
Za predsedničke izbore u Turskoj registrovano je svega 6.559 Turaka od oko 90.000 turskih državljana sa pravom glasa u alpskoj republici

BEČ - Turska dijaspora u Austriji očigledno nije, po broju registrovanih birača, puno zainteresovana za predsedničke izbore u Turskoj, prenose austrijski mediji.

To nije ništa novo kada su u pitanju stranci u Austriji i njihov donos prema izborima u domovini. Naime, ni među srpskom dijasporom u Austriji ni za jedne izbore u Srbiji nije vladalo veliko interesovanje, te je broj registrovanih birača uvek bio na nivou statističke greške.

Ipak, dok je srpska dijaspora, koja ima austrijski pasoš, nezainteresovana i za izbore u zemlji domaćina, Turci su tu aktivniji i uspeli su da uđu u političke strukture zemlje, a time i u skupštinske klupe.

Podsetimo, u Austriji se za predsedničke izbore u Turskoj, za koje je po prvi put organizovano glasanje u inostranstvu, registrovalo svega 6.559 Turaka od oko 90.000 turskih državljana u Austriji sa pravom glasa.

Kao i u Nemačkoj, gde je glasanje počelo u četvrtak, ni u Austriji se ne očekuje velika gužva pred glasačkim kutijama.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan, koji važi za favorita na ovim izborima, obišao je proteklih meseci Turke u Nemačkoj i Austriji.

Njegova poseta bila je kritikovana od strane austrijskih vlasti zbog radikalnih izjava pre više hiljada pristalica. Tako je u Beču na njegov predizborni skup došlo nešto više od 10.000 Turaka.

Erdogan očekuje da će dobiti 60 do 70 odsto glasova dijaspore, ali je očekivao da će broj birača biti veći, što bi mu omogućilo pobedu u prvom krugu. Međutim brojni Turci iz dijaspore trenutno se nalaze na odmoru u Turskoj pa bi mogli i tamo da glasaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track