KAZNA 103 EVRA: Manje švercera u bečkom javnom prevozu!
Foto: Bečke Linije

Doskočili putnicima na crno

KAZNA 103 EVRA: Manje švercera u bečkom javnom prevozu!

Austrija -
Putnike svakodnevno kontroliše stotinjak kontrolora koji su za prvih šest meseci prekontrolisali 3,7 miliona putnika, a bez karte je uhvaćeno njih 83.000

BEČ - Sve manje putnika vozi se bez karte sredstvima bečkog gradskog prevoza.

U vozilima Bečkih linija u prvom polugodištu 2014. godine na crno se u javnom prevozu vozilo samo 2,3 odsto građana. Putnike svakodnevno kontroliše stotinjak kontrolora koji su za prvih šest meseci prekontrolisali 3,7 miliona putnika, a bez karte je uhvaćeno njih 83.000. Zanimljivo je da je broj šverceta prepolovio u odnosu na 2004. godinu.

Jedan od razloga ovako drastičnog smanjenja „puntika na crno“ u poslednjih deset godina sigurno su i visoke novčane kazne. Od 2012. godine za vožnju bez karte kazna je 103 evra. U kaznu je uračunata i jednokratna vozna karta, tako da putnik sa dobijenom kaznom može da završi vožnju do željene destinacije.

Švercovanje je nepravedno prema svim drugim putnicima koji plaćaju i putuju sa važećom kartom i definitivno je najskuplji način vožnje javnim prevozom”, objašnjava direktorka Bečkih linija Aleksandra Rajnagl.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track