KERI STIGAO U BEČ: Teški pregovori sa Iranom!
Foto: Reuters

Samit o iranskom atomskom programu

KERI STIGAO U BEČ: Teški pregovori sa Iranom!

Austrija -
Ukoliko sporazum bude postignut, Iran će pružiti garancije da ne radi na proizvodnji nuklearne bombe, a zauzvrat će toj zemlji biti ukinute međunarodne sankcije

BEČ - Šefovi diplomatija zapadnih zemalja danas se sastaju u Beču gde će pokušati da deblokiraju složene pregovore o nuklearnom programu Irana, osam dana pre isteka roka o postizanju konačnog sporazuma.

Rano jutros na bečki aerodrorm Švehat (Schwechat) sleteo Džon Keri (John Kerry), američki ministar spoljnih poslova. Tokom prepodneva će mu se u austrijskom glavnom gradu pridružiti kolege iz Velike Britanije, Nemačke, i Francuske: Vilijem Hejg (William Hague), Frank­-Valter Štajnmajer (Frank­Walter Steinmeier) i Loran Fabijus (Laurent Fabius). Zajedno sa Ketrin Ešton (Catherine Ashton), visokom predstavnicom Evropske Unije za spoljne poslove i bezbedonosnu politiku, oni će u Beču razgovarati sa iranskim ministrom spoljnih poslova Džavadom Zarifom. U Beč ne dolaze šefovi diplomatija Rusije i Kine

Rok za postizanje konačnog sporazuma ističe 20. jula.Ukoliko sporazum bude postignut, Iran će pružiti garancije da ne radi na proizvodnji nuklearne bombe, a zauzvrat će toj zemlji biti ukinute međunarodne sankcije zbog kojih zemlja svake nedelje gubi ogromne potencijalne prihode od nafte.

Ako u razgovorima ne dođe do značajnijih pomaka, pitane je da li će se pregovori sa Iranom uopšte nastaviti, upozorava jedan američki diplomata.

Prinudno savezništvo zbog zajedničkog neprijatelja

U Beču će okupljeni ministri spoljnih poslova razgovarati i o drugim problemima na Srednjem Istoku. Paradoksalno, SAD i islamsko­šiitski Iran su najednom postali »prirodni saveznici« protiv zajedničkog neprijatelja koji hara Irakom – islamske radikalne sunitske organizacije ISIS. Keri i Zafir će sigurno imati štošta međusobno da kažu o ovoj temi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track