KONTRA GUDENUSU: Bečki SWV se javno zahvalio gastarbajterima!

Zaratili

KONTRA GUDENUSU: Bečki SWV se javno zahvalio gastarbajterima!

Austrija -
Gudenus kritikuje upravo ciljnu grupu kojoj se obraća njegova partija, Srbe, koji imaju znatan udeo u prvim gastarbajterima iz nekadašnje Jugoslavije, kaže Darko Marković

BEČ - Socijaldemokratsko privredno udruženje Beča (SWV) javno se zahvalilo hiljadama gastarbajtera koji su pomogli da se razvije austrijska privreda, da austrijsko društvo dostigne i održi visok životni standard.

Darko Marković, predsedavajući "Referata ’MI’“ u SWV ovim je javno prozvao Johana Gudenusa (Johann Gudenus, FPÖ), šefa slobodarskog odborničkog kluba u Gradskoj skupštini Beča, koji je kritikovao veliku proslavu u Gradskoj skupštini Beča povodom pedeset godina od dolaska gastarbajtera u Austriju.

Gudenus je rekao da u vreme konstantnog rasta nezaposlenosti, proslava za hiljadu gastarbajtera u Gradskoj skupštini Beča "izgleda kao ruganje".

Marković uzvraća Gudenusu da kritikuje upravo ciljnu grupu kojoj se obraća njegova partija, Srbe, koji imaju znatan udeo u prvim gastarbajterima iz nekadašnje Jugoslavije.

Johan Gudenus (Foto: Marina Lopičić)
Johan Gudenus (Foto: Marina Lopičić)

"Šta je loše u tome ako se odaje zaslužena počast i organizuje slavlje hiljadama radnika koji su većinom radili u veoma teškim uslovima, radnicima koji su učestvovali u izgradnji privrede i ove države?“, javno pita Marković Gudenusa.

On kaže da ko ne želi da se vidi da je austrijski privredni razvoj nastao i održava se radom i gastarbajtera, taj svesno falsifikuje istoriju.

"Taj ne ponižava samo ove ljude i njihova dela, nego i njihovu decu i porodice koje su danas privredni motor, pogotovo kada je reč o samostalnim privrednicima, malim i srednjim preduzećima. Sa nekadašnjim gastarbajterima imamo duboke ljudske, socijalne veze. Za razliku od onih koji žele da se ograde o njih i raspiruju mržnju prema njima, mi želimo da im pružimo naše znanje i podršku, da bi naša privreda nastavila da cveta i razvijala se raznoliko“, kaže Marković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track