KRITIČNO: Istovremeno tri protesta u centru Beča!
Foto: Milan Ilić

Stiglo pojačanje bečkoj policiji

KRITIČNO: Istovremeno tri protesta u centru Beča!

Austrija -
Najavljene antiizraelske i proizraelske demonstracije, a po policiju večeras su možda najkritičniji protesti povodom sudske presude studentu Jozefu S.

BEČ - Bečkoj policiji danas je stiglo pojačanje kolega iz drugih pokrajina jer je za večeras zajkazano nekoliko demonstracija u austrijskoj metropoli.

Očekuju se istovremeno antiizraelske i proizraelske demonstracije, pa će policija morati da pazi da ne dođe do neželjenih kontakata ovih grupa.

Po policiju večeras su možda najkritičniji protesti povodom sudske presude studentu Jozefu S. (Josef S.). Jozef je bio kažnjen zatvorom za sukob sa policijom, za pokušaj nanošenja težih telesnih ozleda i pravljenje veće materijalne štete. Posle izricanja (24. jula) delom uslovne kazne od 12 meseci, Jozef S. je pušten na slobodu, pošto je nekoliko meseci već proveo u istražnom zatvoru.

Osuđujuća presuda, zasnovana je na svedočenju jednog policajca u civilu, revoltirala je Jozefove drugove, koji spremaju demonstracije danas posle 18 sati u centru Beča, od Trga Sv. Stefana, preko Grabena, do trga Am Hof. Organizacija "Autonome Antifa" (Autonomni antifašisti) najavila je da će njenih oko 1.000 pristalica biti na demonstracijama.

Jozef S. rodom iz nemačke Jene, jedini je koji je osuđen za ulične nerede u januaru ove godine tokom "Bala akademski obrazovanih" (Akademikerball) u Hofburgu. Ovaj bal organizuje bečki deo Slobodarske partije Austrije (FPÖ) i na njemu se okupljaju pripadnici desnih nemačko­nacionalističkih studentskih „borbenih“ udruženja.

Spremno dočekuju demonstrante... Prošli protesti desničara
Spremno dočekuju demonstrante... Prošli protesti desničara

Štete od januarskog Bala 500 miliona evra

Tokom bala ovog januara grupa demonstranata, uništena su policijska vozila u centru grada i demolirana jedna policijska stanica, nekoliko izloga, vozilo austrijske radio­televizije ORF. Pričinjena je šteta od oko pola miliona evra. Troškovi za pojačanu policijsku zaštitu iznosili su milion evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja