KRIZA SVE VEĆA: U Austriji sve više nezaposlenih!
Foto: Arhiva

Alarmantna statistika

KRIZA SVE VEĆA: U Austriji sve više nezaposlenih!

Austrija -
U Austriji je prošlog meseca bilo 389.155 nezaposlenih što je za 7,8 posto više nego lane u istom periodu. U poslednjih godinu dana u Beču je broj onih koji su bez posla veći za 15,2 odsto

BEČ - U oktobru ove godine Austrija je imala 389.155 nezaposlenih. Broj nezaposlenih porastao je za 7,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Broj onih koji već duže vreme ne mogu da pronađu posao takođe je porastao i to za čak 111 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Trenutna kvota nezaposlenosti iznosi 8,1 odsto, što predstavlja povećanje od 0,7 procenata. U poslednjih godinu dana u Beču je nbroj onioh koji su bez posla veći za 15,2 odsto, dok se taj broj u pokrajini Burgenland (Gradišće) povećao za „samo“ 3,5 odsto. Kada su nova radna mesta u pitanju, na teritoriji Austrije u poslednjih godinu dana otvorena su 25.962 nova radna mesta, što predstavlja povećanje od 0,6 procenata u odnosu na lani.

Prema današnjem saopštenju Ministarstva za socijalna pitanja, i period potrage za novim poslom je sve duži. Nezaposlenom licu u proseku je potrebno 107 dana da nađe novi posao, odnosno 9,6 odsto duže vremena u odnosu na prošlu godinu.

Najproblematičnija branša, kao i prethodnih godina, je građevinarstvo. Broj onih koji traže posao u ovoj struci je porastao za 14,1 odsto. Broj zanatlija bez posla se povećao za 6,4 odsto, dok je broj nezaposlenih starijih od 50 godina porastao za 14,5 odsto i sada ukupno iznosi 79.762.

Najviše problema prilikom pronalaženje novog posla imaju mladi ljudi, koji su tek završili školovanje, kao i lica koja se nalaze u poznoj radnoj dobi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track