KURC: Kuran treba da ima jedan, univerzalni prevod!
Foto: Rojter

Nova verzija zakona o islamu

KURC: Kuran treba da ima jedan, univerzalni prevod!

Austrija -
U interesu muslimanske verske zajednice da je sadržaji ne budu pogrešno interpretirani, jer čak i delimično pogrešne interpretacije mogu ići na ruku radikalnim islamistima

BEČ - Šef austrijske diplomatije i savezni ministar za integraciju Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz, ÖVP) predložio je univerzalni prevod Kurana u Austriji, kako bi se izbegle različite interpretacije njegovog sadržaja. Ovaj predlog Kurc želi da implementira u novu verziju zakona o islamu.

"Borićemo se da univerzalni prevod bude deo novog zakona“, izjavio je Kurc republičkom radiju Ö1.

"Postoji mnogo prevoda i mnogo interpretacija ove knjige, a većinsko stanovništvo ove zemlje je zaslužilo da sazna šta zaista piše unutra“, dodao je Kurc.

On kaže da je u interesu muslimanske verske zajednice da sadržaji ne budu pogrešno interpretirani, jer čak i delimično pogrešne interpretacije mogu ići na ruku radikalnim islamistima. Kurc zato ovaj zadatak želi da prepusti Islamskoj religijskoj zajednici u Austriji (IGGiÖ).

Portparol ove organizacije Karla Amina Baghajati kaže, međutim, da je gotovo nemoguće pronaći “pravi” prevod Kurana.

“Prevod Kurana je izuzetno kompleksna tema. Ne treba potceniti lingvističke probleme. U arapskom jeziku reči imaju mnogo veći spektar značenja, koji jedan, univerzalni prevod ne bi mogao da prenese u strani jezik”, objasnila je Baghajati.

Ona je dodala da je za dobar prevod neophodno koncentrisati se, koliko na reči, toliko i na kontekst, i prevod Kurana uporedila sa prevodom Biblije.

“I o prevodu Biblije se već vekovima vode, kako teološke, tako i lingvističe diskusije”, rekla je Baghajati. Uprkos prevodilačkim poteškoćama, Islamska zajednica smatra da je sprečavanje zloupotrebe religijskih tekstova odlično oružje u borbi protiv terorizma i radikalizma.

Portparol Partije zelenih (Grüne) za pitanja ljudskih prava Alev Korun, nazvala je Kurcovu ideju smešnom.

“Pretpostavka da će neko čitati zakon pre nego što počne da širi bilo kakvu vrstu propagande ili mržnje izuzetno je naivna”, objasnila je Korun.

Šef Slobodarske partije (FPÖ) Hajnc Kristijan Štrahe (Heinz Christian Strache) smatra da predlog nema neophodnu oštrinu. Štrahe zahteva potpunu netoleranciju prema radikalno-islamističkim strujama u Austriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track