KURC: Mladi moraju da znaju da džihad nije igra!
Foto: Beta AP

Predložio preventivne mere

KURC: Mladi moraju da znaju da džihad nije igra!

Austrija -
To je smrtno ozbiljna stvar, a glavne žrtve ISIL terorista u Iraku i Siriji su upravo muslimani, naglasio je austrijski šef diplomatije

BEČ - Sebastijan Kurc (Sebastia Kurz, ÖVP), austrijski ministar spoljnih poslova i integracije, kaže da Austrija u borbi protiv terorizma mora da se fokusira na preventivni rad, pre svega sa mladima.

Prema njegovim rečima neophodno je među muslimanskom omladinom u islamskim udruženjima i džamijama sprovesti kampanju podizanja svesti.

"Mladi moraju znati da džihad nije igra, već smrtno ozbiljna stvar i da su glavne žrtve ISIL terorista u Iraku i Siriji upravo muslimani“, naglasio je Kurc.

Istovremeno treba informisati većinsko stanovništvo Austrije da ne bi došlo do opšte averzije prema 500.000 muslimana koji žive u ovoj zemlji. Prema rečima austrijskog šefa diplomatije, većina muslimana je dobro integrisana u austrijsko društvo.

Islamske religiozne učitelje Kurc vidi kao "releje prema mladim ljudima“. Po njemu, oni bi trebalo da deluju preventivno i da mladima objasne da šta pravi muslimanski vernici treba da čine, a istovremeno treba, kaže, da prijave sve koji pođu religijskom stranputicom.

Od Grada Beča Kurc zahteva sprovođenje većih kontrola u vrtićima gde su isključivo muslimanska deca, kao i da provere da li se nastava u njima odvija na nemačkom jeziku.

Kurc je takođe naglasio da je potrebna veća kontrola teme džihadizma na Fejsbuku i Jutjubu. On se zalaže za veći pritisak na ove dve internet platforme kada je plasiranje ekstremnih i propagandnih sadržaja u pitanju.

"Nemačka i druge evropske zemlje su već podržale ovaj predlog “, dodao je Kurc.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track