KURC: Ukrajina ne treba da uđe u NATO, to bi dolilo ulje na vatru!
Foto: AP

Poseta Kijevu

KURC: Ukrajina ne treba da uđe u NATO, to bi dolilo ulje na vatru!

Austrija -
Ukrajina ima potrebu za bezbednošću, ali koketiranje sa članstvom u NATO više doliva ulje na vatru nego što pomaže, uveren je austrijski šef diplomatije

BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) otputovaće sutra u Kijev, gde će se sastati sa predstavnicima ukrajinskih vlasti.

On će se sastati, kako prenose austrijski mediji, sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom i šefom ukrajinske diplomatije Pavlom Klimkinom. Poseta je, kako ukazuje Ministarstvo spoljnih poslova, bila duže planirana.

Prethodno je austrijski kancelar Verner Fajman (Werner Faymann) najavio mirovnu misiju u Ukrajini.

"Usklađen sam sa namerama kancelara i vučemo istu stranu konopca. Sastanci sa Porošenkom, Klimnikom i najizglednijim kandidatom za premijera Vladimirom Groismanom su već duže planirani. Radi se o tri cilja. Treba iskoristiti aktuelno primirje kao šansu i OEBS treba da fiksira prestanak oružanih dejstva. Želimo i da podržimo reformu Ustava kako bi se postigla decentralizacija. Za to nudimo eksperte. Treće, Austrija želi da osnaži razumne snage u vezi izjava o izgradnji zida prema Rusiji", poručio je Kurc u intervjuu za bečki Kurir.

Uoči posete Ukrajini on je ponovio svoj negativni stav prema članstvu te zemlje u NATO.

"Ukrajini bi bilo bolje ako se ne bi upustila u članstvo NATO. Ukrajina ima potrebu za bezbednošću, ali koketiranje sa članstvom u NATO više doliva ulje na vatru nego što pomaže", uveren je Kurc.

On je istakao da su kancelar Fajman i drugi šefovi država i vlada EU odlučili da uvedu sankcije Rusiji jer ne žele da gledaju rusku agresiju. Razlog za tešku ekonomsku situaciju mnogih preduzeća u Evropi, prema njegovom mišljenju, nisu toliko sankcije EU i reakcija Moskve, već krizom izazvano loše ekonomsko stanje u Rusiji i niski kurs rublje.

Kurc je izrazio nadu da cilj Rusije nije, kao što je rekao ukrajinski premijer Jacenjuk, brisanje ukrajinske države.

"Doživeli smo da je Rusija anektirala Krim, da ruski vojnici deluju na istoku i da separatisti dobijaju oružje. To je jasno protivno međunarodnom pravu. Mnogi koraci Rusije proteklih meseci bili su nepredvidivi. Nije korisno da se stvari još više dramatizuju nego što jesu", naglasio je on.

Upitan šta EU nudi Rusiji, Kurc je podsetio da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Unije sa Ukrajinom "trn u oku" Moskvi i da Rusija treba da bude uključena u te pregovore kako bi se sprečila dalja eskalacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track