KURC: Za uspešnu integraciju najvažnije je dobro znati nemački!
Foto: Milan Ilić

U Austriji oko petinu stanovništva čine stranci

KURC: Za uspešnu integraciju najvažnije je dobro znati nemački!

Austrija -
Deca imigrantskih porodica u predškolskom uzrastu obavezno bi trebalo da idu najmanje godinu dana u dečiji vrtić, a starijoj će država obezbediti intezivne kurseve jezika

BEČ - Skoro svaki peti stanovnik Austrije ima „imigraciono poreklo“ (Migrationshintergrund). Prema podacima Statističkog zavoda Austrije iz 2013,od 8.374.827 stanovnika u državi 19,4 odsto ili 1.625 243 čine stranci.

„Imigraciono poreklo“ označava ne samo ljude koji su se lično doselili u Austriju („prva generacija imigranata“), već i njihovu decu („druga generacija useljenika“). Prvih je 1,197.085 odnosno 14,3 odsto ukupnog stanovništva, a njihove dece ima još 428.158 (5,1 odsto).

Austrijski minisitar spoljnih poslova Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) je danas, prilikom prezentacije austrijskog „Integracionog izveštaja 2014“, ponovo naglasio da je savladavanje nemačkog jedan od glavnih preduslova za uspešnu integraciju.

Deca imigrantskih porodica od malih nogu trebaju dobro da nauče nemački, i da obavezno idu barem jednu godinu u dečiji vrtić i tu dobiju dodatnu poduku iz nemačkog.

- Oni koji u Austriju dođu već u školskom dobu, dobiće intenzivne kurseve nemačkog u trajanju do maksimalno godinu dana, koji će ih pripremiti za prelazak na nastavu u austrijske škole, kaže Kurc.

Austrija šalje stručnjake za integraciju u ambasade u Srbiji i Turskoj

Statistika je pokazala da Austrija mora mnogo više da investirati u integraciju imigranata, pogotovo mlađih generacija. Zato država planira da od ove jeseni pošalje po jednog specijalistu zadužen za integraciju stranaca u Austriji u austrijsku ambasadu u Beogradu, i u ambasadu Austrije u Ankari.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track