LAJTNER: Protiv 100 džihadista je poktrenuta istraga!

Austrija u borbi protiv terorista

LAJTNER: Protiv 100 džihadista je poktrenuta istraga!

Austrija -
Svaki povratnik iz Sirije koji se borio na strani terorista, osumnjičen je i pod istragom u Austriji za podržavanje terorističkih organizacija ili članstvo u njima

BEČ - "Služba za zaštitu državnog poretka je sprovela mere protiv svih koji su putovali u Siriju", izjavila je juče (ponedeljak, 13. oktobar) ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl- Lajtner (ÖVP).

Svaki povratnik iz Sirije koji se borio na strani terorista, osumnjičen je i pod istragom u Austriji za podržavanje terorističkih organizacija ili članstvo u njima. Do sada je ukupno pokrenuto skoro sto istražnih postupaka. Neki od njih su u međuvremenu ukinuti.

Ministarka podseća da upravo iz redova austrijskih muslimana državnim policijskim organima stižu veoma vredne informacije o radiklanim islamistima u državi. Mikl- Lajnterova je istovremeno ponovo naglasila da se "ne sme etiketirati čitava verska zajednica i provocirati napadi na nedužne muslimane".

Već 150 džihadista iz Austrije zaputilo se u Siriju da se bori u tamošnjem ratu, ili je zaustavljeno na putu za Siriju. U Austriju se vratilo njih 60, a za oko 30 se zna ili veruje da su poginuli u borbama. Prema tome, trenutno oko 60 se bori na Srednjem Istoku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja