(FOTO) Bomba od pola tone  pronađena u Salcburgu nije aktivna!
Foto: ORF

Evakuisani zbog bezbednosti

(FOTO) Bomba od pola tone pronađena u Salcburgu nije aktivna!

Austrija -
Specijalni tim za minsko-eksplozivna sredstva ustanovio pregledom bombe nađene u blizini salcburškog Urgentnog centa da nema upaljač i da ne postoji opasnost da će eksplodirati

SALCBURG - Zaostala avionska bomba teška pola tone pronađena je u slcburgu na samo dvesta metara od Urgentnog centra i četristo metara od gradske katedrale . Projektil je pronađen u sredu prepodne dok su izvođeni građevinski radovi na planini Kapucinerberg koja se nadvija nad centrom starog grada Salcburga.

“Kada je lopata bagera zagrebala po površini bombe, odmah sam shvatio da to nije ni zemlja, ni kamen”, u šoku je ispričao vozač bagera Martin Haslauer.

Alarmirana je policija, gradilište je odmah ograđeno, ievakuisano, a helikopter ove hitne službe je preletao planinu u potrazi za planinarima. Zatvorene su sve staze koje vode ka vrhu, u strahu da ne dođe do ekspolozije.

Policija obezbeđuje teren
Policija obezbeđuje teren

“Još uvek ne vidimo upaljač, jer je bomba najvećim delom pod zemljom, možda ćemo morati da evakuišemo i bolnicu”, strahovao je u sredu popodne šef policije Anton Šenc (Anton Schentz), čekajući na instrukcije jedinice za demontiranje eksplozivnih naprava.

Posle sati provedenih u strahu građani Salcburga su konačno mogli da odahnu, jer je specijalni tim za minsko-eksplozivna sredstva ustanovio pregledom bombe da nije aktivna. Iako se u njoj nalazilo oko 150 kg dinamita, pošto nije imala upaljač nije postojala opasnost da će eksplodirati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track