LUDVIG: Nećemo privatizovati opštinske stanove u Beču!
Foto: SPÖ

ÖVP bi rasprodao stambeni fond grada Beča

LUDVIG: Nećemo privatizovati opštinske stanove u Beču!

Austrija -
Socijaldemokratska partija (SPÖ) ni u snu ne namerava da na mala vrata privatizuje 220.000 svojih stanova, potvrdio je bečki ministar za stanogradnju Mihael Ludvig

BEČ - Narodna partija (ÖVP) ponovo zahteva privatizaciju „opštinskih stanova“ (Gemeindewohnungen) u Beču. Reč je o ogromnom stambenom fondu kojem je vlasnik grad Beč.

"Socijaldemokratska partija (SPÖ) ni u snu ne namerava da privatizuje 220.000 svojih stanova", potvrdio je bečki ministar za stambenu politiku Mihael Ludvig (Michael Ludwig, SPÖ).

„Odbacujemo bilo kakvu ideju o prodaji opštinskih stanova. Protiv smo privatizacije na ’mala vrata’“, odgovorio je narodnjacima Ludvig.

Ludvig je dodao da su privatizacije koje su izvodili narodnjaci pokazale da privatno vlasništvo nije bolje rešenje od državnog. Skoro sve velike privatizacije su stvorile probleme kojima se sada bave antikorupcioni državni tužioci.Za razliku od crno­plave savezne vlade, koja je početkom prošle decenije privatizovala svoj stambeni fond i uzrokovala veliku aferu s prodajom preduzeća BUWOG, „socijaldemokrate neće da podlegnu dražima neoliberalizma“, naglašava Ludvig.

Dvor Karla Marxa... Stambeni kompleks opštinskih   stanova u 19. bečkoj opštini
Dvor Karla Marxa... Stambeni kompleks opštinskih stanova u 19. bečkoj opštini

Bečki ministar stanogradnje podseća da su svi velegradi sveta koji su svoje stanove prodali privatnim preduzećima to kasnije teško zažalili.Ludvig naglašava takođe da bečki opštinski stanovi nisu isključivo socijalni stanovi, za najsiromašnije slojeve građana, kao u mnogim drugim gradovima. Granice prihoda koje omogućavaju useljavanje u opštinske stanove su relativno visoke. Ovi stanovi su atraktivni i za austrijsku srednju klasu.

„Bečki opštinski stanovi su temelj na kojem je izgrađen visok stambeni i uopšte životni kvalitet u našem gradu. Zahvaljujući opštinskim stanovima 60 odsto stanovništva Beča obezbedlo je krov nad glavom“, naglašava Ludvig.

On je podsetio da su opštinski stanovi u svim delovima grada, i da Beč nema delove grada rezervisane samo za bogate ili za samo siromašne stanovnike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track