MALER: Trudnici pukla guma pa dobila otkaz!
Foto: Fpto Privatna Arhiva

Ostala bez posla zbog zakašnjenja

MALER: Trudnici pukla guma pa dobila otkaz!

Austrija -
Danijela H. je obavestila šefa da će kasniti jer ima problem sa kolima, ali se on kada je stigla pred svima izvikao na trudnu ženu, a onda je i otpustio

SANKT VOLFGANG - Direktor jednog hotela u Sankt Volfgangu u Gornjoj Austriji, otpustio je radnicu u šestom mesecu trudnoće, jer je zbog problema sa automobilom zakasnila na posao.

Naime, Danijela H. (Daniela H.) pozvala je šefa i objasnila mu da joj je pukla guma i da će kasniti. Uprkos tome, kada se dva sata kasnije pojavila u kancelariji, šef se najpre pred svima izvikao na trudnu ženu, a onda je i otpustio.

Vrišteći i vređajući me rekao da se više nikada ne pojavim u hotelu, “ izjavila je otpuštena radnica bečkom listu „Krone“.

Žena je mesecima radila kao ispomoć pri služenju doručka i bila je prijavljena na deset radnih sati nedeljno. Prema rečima svedoka između radnice i šefa često je dolazilo do nesuglasica, ali je žena to trpela, jer joj je trebao posao, posebno nakon što je saznala da je trudna.

Austrijski zakoni propisuju da je davanje otkaza trudnici moguće samo uz saglasnost dva različita suda (jednog nadležnog za pitanja rada i zapošljavanja, i suda nadležnog za socijalna pitanja), i to samo u slučaju da se firma gasi, ili da zaposlena trudnica pristane na sudski proces. Sada se čeka reagovanje nadležnih službi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track