MAMAC: Možete da osvojite 10.000 evra uz fiskalni račun!

ŽELE DA NAPUNE DRŽAVNU KASU

MAMAC: Možete da osvojite 10.000 evra uz fiskalni račun!

Austrija -
Ministarstvo finansija Austrije razmišlja da uvede loto-račune kako bi država stimulisala izdavanje fiskalinih računa i obezedila dodatna sredstav u budžet

BEČ - Popijete pivo ili sok u kafiću, a dobijeni račun pošaljete austrijskom ministarstvu finansija. Ono sve pristigle račune stavi u bubanj, i izvuče nekoliko, a srećni dobitnici, odnosno vlasnici izvučenih računa osvoje po 10.000 evra.Ovakva praksa postoji već u nekim evropskim državama, Portugalu i Slovačkoj, na primer, a Austrija razmišlja da uvede ovaj sistem kako bi stimulisala izdavanje fiskalinih računa i napunila državnu kasu.

Sonja Štesl (Sonja Steßl, SPÖ), državna sekretarka u Saveznom ministarstvu finansija Austrije smatra da bi se na taj način umanjio problem neizdavanja računa u manjim ugostiteljskim lokalima i ostalim maloprodajnim mestima koja nemaju obavezu da prilikom svake transakcije izdaju račun. U ministarstvu finansija se procenjuje da je država na gubitku od najmanje 500 miliona evra godišnje, do čak jedne milijarde.

Državna sekretarka za finansije želi da uvođenjem loto-računa podstakne građane da zahtevaju od vlasnika manjih maloprodajnih i ugostiteljskih objekata da im izdaju račune.

Šteslova predlaže i uvođenje registar­kasa i za preduzeća sa godišnjim prihodima manjim od 150.000 evra. Naravno ovome se protive privrednic i smatraju da je procena gubitka poreza zbog neizdavanja računa nerealno visoka, jer već postoji sistem kontrole ulaza robe i naplaćenog i u malim preduzećima.

Obavezna uvođenja sistema registar­kasa bi ovim preduzećima predstavljala velik finansijski teret, kažu predstavnici ugostiteljstva i turizma u Privrednoj komori Austrije.

Milan Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track