MAŠALA: Udvostručen prihod od kazni za saobraćajne prekršaje!
Foto: BMI / Egon Weissheimer

Najbolji izvor budžetskih prihoda

MAŠALA: Udvostručen prihod od kazni za saobraćajne prekršaje!

Austrija -
U državni budžet se 2007. godine od mandatnih kazni slilo 125 miliona evra, a 2013. godine više od 225 miliona evra, sa daljom tendencijom rasta

BEČ - Od mandatnih kazni koje naplati austrijska saobraćajna policija danas se slije dvostruko više novca u državnu kasu nego pre sedam godina.

U državni budžet je 2007. godine na različitim nivoima (od opštinskih do saveznih) na ovaj način ušlo barem 125 miliona evra, a 2013. godine više od 225 miliona evra, sa daljom tendencijom rasta, izveštava današnji bečki Kurir (Kurier).

U ovu sumu nisu uračunate sve kazne, kao na primer kazne za parkiranje u Beču. U austrijskom glavnom gradu,posebna služba kontroliše da li automobili poštuju ili krše propise o parkiranju i napišu hiljade kazni dnevno. Pritom se ne zna koliko tačno novca grad dobija iz ovog izvora.

Stručnjaci procenjuju da prosečno svaki Austrijanac koji je vlasnik motornog vozila plati godišnje u proseku, ukupno 60­ do100 evra za saobraćajne prekršaje. Tačna cifra se ne zna, jer pare od kazni idu u stotine različitih kasa u državi.

S obzirom da je u Austriji ukupno registrovano 6,4 miliona motornih vozila, od kojih preko 4,6 miliona sopstvenih automobila, to znači da se od kazni sakupi oko pola milijarde evra.

Martin Hofer (Martin Hoffer), glavni pravnik Austrijskog auto­moto­turing kluba (ÖAMTC), kritikuje ideju da se novac od naplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje trtetira kao glavni izvoru para za državu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track