MATIJAS ŠTROLC: Imamo odličnu ponudu za Srbe koji žive u Austriji!
Foto: Milan Ilić

Intervju

MATIJAS ŠTROLC: Imamo odličnu ponudu za Srbe koji žive u Austriji!

Austrija -
Nedopustivo je da decom imigranata punimo specijalne škole! Urođeni talenat ne zavisi od plate roditelja, kaže lider ružičastih za Kurir

BEČ - Matijas Štrolc (Matthais Strolz) radi i u drugoj polovini jula, u skoro pustoj zgradi austrijskog saveznog parlamenta. Predsedavajući Neosa (pokret Nova Austrija, sa kojim se spojio Liberalni forum), istovremeno je i predsednik poslaničkog kluba ove partije u austrijskom parlamentu. Neos tu ima devet od ukupno 183 poslanika. Parlament je na kolektivnom godišnjem odmoru, ali Štrolc ovih dana ima puno posla.

Osnovan u oktobru 2012, Neos se trudi da od gerilski uspešne političke partije postane veća politička sila. U narednih 15 meseci ova partiju u usponu izaći će na pokrajinske i opštinske izbore širom Austrije.

Kako ide Neosu ovog leta?Veoma dobro. U parlamentu je mnogo mirnije, kao i u ukupnom političkom životu. Sad radimo ono za šta pre nismo imali vremena. Akcent je na pokrajinskim partijskim grupama. U Forarlbergu imamo izbore za pokrajinski parlament već 21. septembra. Uveliko se pripremamo i za bečke izbore sledeće godine. Oni su veoma važni i za srpsku zajednicu u Beču. Beč je divan grad za život, ali je u vlasništvu jedne partije, barem tako misli ta partija. To moramo da promenimo.

Tu ciljate na socijaldemokrate, SPÖ. Međutim, mnogi Srbi će na bečkim izborima verovatno glasati za slobodarce, za FPÖ.

Taj fenomen mi je poznat i moram priznati da me pomalo čudi. Ipak, verujem da će mnogi srpski roditelji prepoznati da zalaganje Neosa za reformu školskog sistema ide u smeru povećavanja šansi i veće ukupne društvene pravednosti.Naša ponuda je atraktivna za ljude iz imigracionih zajednica, bilo da je reč o prvoj, drugoj ili trećoj generaciji. Ne želimo da talenti dece ostanu neiskorišćeni. Svako od nas je sposoban za nešto i nedopustivo je da decom imigranata punimo specijalne škole! Urođeni talenat ne zavisi od plate roditelja! Mi smo liberalan pokret koji smatra da su svi ljudi rođeni jednaki i da svi treba da dobiju šansu da se razviju. Ovo je, verujem, jasan signal i zajedicama imigranata u Austriji.

Šta želite da postignete u Beču, gde se 2015. po prvi put pojavljujete na izborima pošto 2010. još niste postojali kao partija?

Socijaldemokrate imaju velike zasluge za razvoj Beča, ali su postali tromi. Moramo pokušati da ih nateramo da se otvore. Upravo po pitanju integracije doseljenika ima štošta da se uradi u Beču. ÖVP je godinama govorio da integracija nije njihova briga, SPÖ da je sve u redu, Zeleni su hteli da otvore vrata za sve, dok bi FPÖ da se svi izbace iz države. Sve to je besmisleno.Problema ima na obe strane, i na strani većinskog stanovništva i na strani imigranata. Uvereni smo da mora da se diskutuje i traže rešenja. Pritom, Neos o imigrantima želi da govori kao o potencijalu, o šansama koje pružaju i koje su veće od rizika. Između ostalog, osnovali smo fond za podsticanje mladih, talentovanih imigranatau u koji je dosad uplaćeno više od milion evra.

Ipak, SPÖ i Zeleni će verovatno i na bečkim izborima opet zajedno osvojiti apsolutnu većinu.

Do tada, u narednih 14­ do 15 meseci, mnogo će vode proteći Dunavom. Ako obe partije izgube na popularnosti, shvatiće da koalicija gubitnika nije baš laka. Tu imamo i pitanje smene generacija... Ukratko, uveren sam da je Neos svež vazduh, kakav Beču treba.

Šta treba Beču?Beč je izuzetno dobar grad, ali postaje skup za život. Ljudima se previše uzima iz džepa. Nakon poslednjih bečkih izbora naglo su skočile cene komunalnih usluga: vode, odnošenje smeća. To ne smatramo ispravnom politikom. Skok cena posle izbora je krađa stanovništva. Ukratko, želimo da budemo trn u debelom mesu gospodina Hojpla (Michael Häupl, SPÖ, dugogodišnji gradonačelnik Beča, napomena autora). Ako ga ne bodemo, neće se pomaći.

Nakon osvojenih pet procenata glasova na austrijskim izborima u jesen prošle godine, ankete su pokazivale da bi Neos mogao da dobije i dvocifrenu podršku na izborima za EU parlament ovog maja. Međutim, osvojili ste nešto više od osam odsto glasova i jedno od 18 austrijskih poslaničkih mesta u EU. Je li Neos već došao do svog limita?

Ekstaza je prošla. Napravili smo i nekoliko grešaka. Pored toga, uvučeni smo u objašanjavanje nekih tema koje nisu naše, na način na koji nismo hteli da razgovaramo. Ukratko, nismo čarobnjaci. Ipak, mi smo autentičan građanski pokret, sa najbržim rastom u Drugoj Republici Austriji, posle Drugog Svetskog rata.Krajem sledeće godine verovatno ćemo imati poslanike u pet od devet austrijskih pokrajina: Forarlbergu, Beču, Štajerskoj, Gornjoj Austriji i Gradišću (Burgenland). U međuvremenu su i izbori za odbornike u stotinama austrijskih opština. To nam je veliki izazov i veliki posao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track