AUSTRIJSKA MINISTARKA PROSVETE: Seksualno vaspitanje već od prvog razreda!
Foto: Wikipedija

Modernizuje školski sistem

AUSTRIJSKA MINISTARKA PROSVETE: Seksualno vaspitanje već od prvog razreda!

Austrija -
Nikad nije prerano započeti sa seksualnim vaspitanjem, izjavila je Hajniš-Hosek, naglasivši da će i pedagozi u vrtićima morati da polažu ispit na ovu temu

BEČ - Gabriele Hajniš-Hosek (Gabriele Heinisch-Hosek, SPÖ), austrijska ministarka za obrazovanje i ženska pitanja, planira da već od prvog razreda uvede seksualno vaspitanje u austrijske škole.

"Nikad nije prerano započeti sa seksualnim vaspitanjem“, izjavila je Hajniš-Hosek, koja želi da se usvoje nove odredbe seksualnog vaspitanja, koje se nisu menjale još od devedesetih godina prošlog veka. Ona će okupiti tim stručnjaka koji će joj pomoći pri donošenju novih odredbi.

"Mislim da možemo iskristalisati i modernizovati trenutni sistem“, izjavila je Hajniš-Hosek. Dve najvažnije tačke novih reformi su uvođenje nastave o seksualnom vaspitanju već od prvog razreda osnovne škole, kao i uvođenje ove teme u školovanje pedagoga, koji će kasnije raditi u dečijim vrtićima.

"Pedagozi moraju znati kako da deci daju prave odgovore“, naglasila je Hajniš-Hosek.

Istraživanje pod nazivom "Ženski barometar“ (Frauenbarometer), sprovedeno na teritoriji cele Austrije, pokazalo je da velika većina Austrijanaca smatra da su potrebne nove reforme kada je u pitanju seksualno vaspitanje najmlađih naraštaja

Ovo istraživanje je pokazalo i da se skoro tri četvrtine Austrijanaca zalažu da se u svim pokrajinskim javnim bolnicama ženama omogući abortus. U ovom trenutku takvu uslugu jedino ne nude javne bolnice u Tirolu i Forarlbergu.

"Ne činimo ženama, koje se ionako već nalaze u teškoj situaciji, život još težim“, rekla je Hajniš-Hosek.

.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track