MITERLENER ODLUČIO: Hans Jerg Šeling je novi ministar finansija!
Foto: ASO

Austrijska vlada kompletna od ponedeljka

MITERLENER ODLUČIO: Hans Jerg Šeling je novi ministar finansija!

Austrija -
Sa mesta predsednika upravnog odbora Austrijskog socijalnog osiguranja Hans Jerg Šeling zauzeće mesto austrijskog ministra finansija umesto Mihaela Špindelegera

BEČ - Austrijski mediji prenose da je novoizabrani šef Narodnjačke partije (ÖVP), Rajnhold Miterlener (Reinhold Mitterlehner) odlučio ko će zauzeti mesto republičkog ministra finansija, umesto Miahaela Špindelegera. Dobro obavešteni izvori su potvrdili da je izbor pao na Hansa Jerga Šelinga (Hans Jörg Schelling), predsednika upravnog odbora Austrijskog socijalnog osiguranja.

Miterlener je ovu odluku već saopštio funkcionerima svoje stranke, kao i koalicionom partneru, Socijaldemokratskoj partiji, a sutra će u Lincu, na partijskoj sednici, ova odluka biti ozvaničena.Do poslednjeg momenta vodila se borba između Šelinga (60) i Gotfrida Habera (Gottfried Haber), profesora ekonomije. Za Habera se uporno zalagala ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner), kao i Savez narodnjačkih poslodavaca i zaposlenih (ÖAAB).

Ipak, izvori tvrde da je ambiciozni Šeling od početka bio Miterlenerov apsolutni favorit. Mesto državnog sekretara u ministarstvu nauke i privrede preuzeće 41-godišnji Harald Marer (Harald Mahrer), preduzetnik i stručnjak za odnose sa javnošću, koji od 2011. godine vrši ulogu predsednika Fondacije Julijus Rab (Julius Raab Stiftung).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track