MMF UPOZORIO AUSTRIJU: Nijedna pouzdana država nema tako visok javni dug!
Foto: Beta

Ozbiljne zamerke

MMF UPOZORIO AUSTRIJU: Nijedna pouzdana država nema tako visok javni dug!

Austrija -
Ako želi da joj državni budžet bude u plusu, Austrija ne može tek tako da se odrekne državnih prihoda, poreza i doprinosa u prvom redu, što je aktuelna tema u državi

BEČ - Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je Austriju da nijedna druga evropska država, koja se, kao i Austrija, nalazi u AAA­ kategoriji boniteta (države sa najboljim finansijskim ugledom), nema toliko visok javni dug!

Savezni austrijski dug, podsećamo, iznosi 80 odsto bruto ­domaćeg proizvoda (BDP), vrednosti svih proizvoda i usluga koje se stvore u Austriji u toku jedne godine.

Ako Austrija želi da smanji javni dug i izbegne negativan uticaj sve starijeg stanovništva na državne finansije (penzije, zdravstvo...), moraće narednih nekoliko godina u saveznom budžetu da ima barem 0,5 odsto viška godišnje. Treba joj, dakle, trajniji suficit, a ne stalni deficit.

Ako želi da joj državni budžet bude u plusu, Austrija ne može tek tako da se odrekne državnih prihoda, poreza i doprinosa u prvom redu. A, upravo to je jedna glavnih političkih tema u državi. Sa svih strana se čuje kako je neophodno smanjiti poresko opterećenje plata zaposlenih. To je i bio jedan od glavnih razloga za ostavku doskorašnjeg vicekancelara i ministra finansija Mihaela Špindelegera (Michael Spindelegger, ÖVP), koji nije hteo da srlja sa opterećenjem građana.

Zahtevi za snižavanje poreza na plate u Austriji sve su glasniji. Međutim, ekonomisti MMF­, koji teoretski podržavaju poresko rasterećenje nacije, upozoravaju austrijsku vladu da ne može bezbolno smanjiti aktuelne poreze. Ako Austrija želi da smanji poreze na plate, gubitak poreskih prihoda mora da nadoknadi tamo gde se to može: smanjivanjem penzija, štednjom u zdravstvu, ukidanjem raznih subvencija, kresanjem troškova države uprave na svim nivoima.

U MMF­ takođe podsećaju Austriju da svojim nametima uzima od svojih građana relativno znatno više nego susedna Nemačka. U Austriji se, gledajući procentualno, kao udeo BDP, od naroda uzima sedam odsto više poreza i doprinosa nego u Nemačkoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track