MOGU DA SLAVE: Najveći dobitnici su zeleni!
Foto: APA

Konačni rezultati izbora za parlament Forarlberga

MOGU DA SLAVE: Najveći dobitnici su zeleni!

Austrija -
Austrijski Zeleni osvojili 17,08 glasova, što je za 6,71 odsto više nego 2009. i ubuduće će imati dva poslanika više u forarlberškom parlamentu

BREGENC - Posle jučerašnjih izbora za pokrajinski parlament Forarlberga,najviše razloga za veselje imali su zeleni koji su na rukama nosili svog pokrajinskog vođu, Johanesa Rauha (Johannes Rauch).

Austrijski Zeleni su osvojili 17,08 glasova, što je za 6,71 odsto više nego 2009. Zeleni su uspeli da posle tri decenije od kada su prvi put ušli u parlament Forarlberga da naprave svoj drugi najbolji izborni rezultat. Veći procenat glasova zeleni su imali jedino na izborima za pokrajinski parlament Salcburga u maju 2013., kada su osvojili 20,18 odsto glasova.

Zeleni, koji će broj svojih poslanika u Bregencu povećati sa četiri na šest, sada imaju šansu da sudeluju u vladi Forarlberga. Ako uđu sa narodnjacima u koaliciju, bila bi to već šesta pokrajinska vlada (od ukupno devet takvih u Austriji) u kojima zeleni učestvuju sa crnima (narodnjacima) u koaliciji.

glasanje

ÖVP jer izgubio apsolutnu većinu

i neće moći sam da sastavi forarlberšku vladu. Do juče oni su imali 20 od ukupno 36 mandata u pokrajinskom parlamentu, a sada svega 16. Slobodarci (FPÖ), ostaju druga najveća partija u parlamentu najzapadnije austrijske pokrajine i verovatno će zadržati devet poslaničkih mesta. Juče su dobili 23,46 odsto glasova. U pokrajinskoj FPÖ su uvereni da bi posle ovih izbora pokrajinska vlada moralabiti crno­plava, jer su nedeljni izbori ponovo pokazali da su narodnjaci i slobodarci dve nesumnjivo najjače političke sile Forarlberga.

Socijaldemokrate (SPÖ) su sačuvale tri poslanička mesta, ali su pali na ispod deset odsto (8,79 odsto). SPÖ postaje zaista „partija patuljaka“ u Forarlbergu. U predizbornoj kampanji su socijaldemokrate koristile mnogobrojne vrtne patuljke, ali nisu im pomogli.

Neos je partija koja se prvi put kandidovalau Forarlbergu, i očekivala oko osam odsto glasova i tri poslanička mesta. Osvojili su međutim „samo“ dva, sa 6,86 odsto glasova. Iako se očekivalo da bi u rodnoj pokrajini šefa Neosa, Matijasa Štrolca (Matthias Strolz) rezultat moga da bude bolji, neosovci su, u svom prvom pokušaju uopšte, uspeli da uđu i u jedan pokrajinski parlament u Austriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track