NAZDRAVLJE: Pivo štiti srce i kosti!
Foto: Wiener Bierfest

Bečki festival piva počinje 11. septembra

NAZDRAVLJE: Pivo štiti srce i kosti!

Austrija -
Na ovoj petoj po redu manifestaciji, a gosti će moći da uživaju u 250 vrsta domaćeg piva koje kad se pije umereno štiti od srčanog udara, osteoporoze, dijabetesa, demencije i karcinoma

BEČ - Pivopije će moći da uživaju u svom omiljenom piću na Petom bečkom festivalu piva od 11. do 14 septembra ove godine, u delu prve bečke opštine koji se naziva Am Hof. Na festivalu će učestvovati više od 30 proizvođača iz svih delova Austrije, a posetioci će moći da probaju čak 250 različitih sorti piva, ali isključivo domaćih proizvođača.

Svetlo, mutno, blago, tamno, organsko, slatkasto, samo su neke od vrsta piva u kojima će i najizbirljivije pivopije zaista moći uživati. Jedna od glavnih atrakcija biće predstavljanje „ručno proizvedenog piva“, odnosno piva koje se u malim količinama proizvodi na tradicionalan način, a ne uz pomoć savremenih tehnologija.

Osim u pivu, posetioci će moći da uživaju i u čarima austrijske kuhinje i raznolikom muzičkom programu. Prva tri dana festival će biti otvoren od 11 do 22 časa, dok će poslednjeg dana raditi od 11 do 20 časova.

Rumunski naučnici otkrili su da sok od ječma koji se koristi za proizvodnju piva štiti od srčanog udara, osteoporoze, dijabetesa, demencije i karcinoma. Istraživanja su pokazala da je kod umerenih pivopija mogućnost dobijanja infarkta manja za 40 do 60 odsto, nego kod ljudi koji ne piju pivo.Ono takođe smanjuje i mogućnost od moždanog udara.

Pivo ima pozitivan efekt na metabolizam kostiju, te samim tim smanjuje mogućnost obolenja od osteoporoze. Lekari su otkrili da umereno konzumiranje piva može da snizi krvni pritisak. Zbog magnezijuma kojeg u sebi sadrži, konzumiranje jedne flaše piva na dan smanjuje mogućnost nastanka bubrežnog i žučnog kamenca za 40 odsto. Visok postotak vitamina pantotenske kiseline, kao i niacina pospešuje regeneraciju slojeva kože.

Muškarci bi dnevno trebali da popiju najviše 0,66 litara piva, a žene pola od toga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track