U PRESTONICI NAJSKUPLJE: Sat rada u Beču 34 evra!
Foto: Shutterstock

Satnice zaposlenih u Austriji

U PRESTONICI NAJSKUPLJE: Sat rada u Beču 34 evra!

Austrija -
Sat rada u Austriji košta u proseku oko 29 evra. U proizvodnji radnicima se plaća oko 32 evra dok je satnica u uslužnom sektoru oko 29 evra

BEČ - Postoje velike razlike između satnica zaposlenih po pojedinim austrijskim pokrajinama, ali i po različitim sektorima, pokazala je statistika za 2012. godinu.

Tako su se finansije i sektor osiguranja izdvojili kao najskuplja branša. Poslodavci svojim zaposlenim u proseku plaćaju bruto oko 48 evra po satu. Od toga, 50 odsto pripada državi, dok se preostalih 50 odsto isplati zaposlenima.

Najjeftinija radna snaga su gastronomi i hotelijeri, čija satnica iznosi svega 16 evra.

Prosečno, sat rada u Austriji košta oko 29 evra. U proizvodnji radnicima se plaća oko 32 evra dok je satnica u uslužnom sektoru oko 29 evra. Ako se uzmu u obzir troškovi po pokrajinama, onda je najskuplja radna snaga u Beču gde se za jedan odrađen sat plaća oko 34 evra. U najistočnijoj pokrajini, Burgenlandu, radnicima se u proseku sat rada plaća 25 evra.

Statistika se računa svake četiri godine u zemljama Evropske unije i uključuje preduzeća koja imaju minimalno deset stalno zaposlenih. Oblasti obuhvaćene ovim ispitivanjem su firme sa sopstvenom proizvodnjom, kao i preduzeća iz uslužnog sektora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track