KATRIN NAHBAUR: Imigraciona politika Austrije je decenijama bila pogrešna!

Intervju

KATRIN NAHBAUR: Imigraciona politika Austrije je decenijama bila pogrešna!

Austrija -
Dugo sam radila u Kanadi, koja se po tom pitanju ponašala mnogo inteligentnije. U Kanadu se sele najbolji ljudi, dok to kod nas nije slučaj. Ne trebaju nam nekvalifikovani

BEČ - Katrin Nahbaur (Kathrin Nachbaur), šefica poslaničke grupe Tima Štronaha (Team Stronach) u saveznom parlamentu i potpredsednica ove partije, ima težak zadatak da konsoliduje stranku. Naime, Tim Štronaha, koji je osnovao austro­-kanadski multimilioner Frenk Štronah (Frank Stronach), trenutno je po snazi peta od šest partija u austrijskom saveznom parlamentu. Ima 11 od 183 poslanika. Međutim, u protekloj godini šef partije Frenk Štronah i stranka izgubili su većim delom ugled i podršku javnosti, što zbog Štronahovih čudnih političkih stavova, što zbog unutrašnjih previranja i svađa.

Rezultati anketa su poražavajući za Tim Štronah. Nameravate li to da preokrenete?

Poznati su mi rezultati ispitivanja javnog mnenja, ali i znam da se izbori dobijaju na glasačkim mestima. U najnovijim anketama su moji lični rezultati znatno bolji nego donedavno. To znači da se pošten i dobar rad isplati. Do naroda se može dopreti dobrim, konstruktivnim predlozima za pozitivne promene u državi.

Šta bi Tim Štronaha promenio u Austriji?

Lično, moja glavna politička poruka građanima glasi: Rad i radna dostignuća se moraju isplatiti! Mora postojati razlika između rada i nerada! Privreda se mora ojačati, sniziti porezi. Imamo previše političara, donosimo previše zakona, za to je neophodno previše službenika u državnoj upravi.

U Austriji se više ne može disati od prevelike državne uprave. Poreski teret je ogroman, 45 odsto. Želimo u prvom redu da snizimo porez za ljude s nižim primanjima, da imaju više para za kupovinu. Na taj način bi čitava privreda dobila zamah. Država uzima previše, pri čemu deo novca nestaje. Naravno, potrebna nam je socijalna država, ali ovaj novac bi mogao da se upotrebi mnogo korisnije. Protivnici smo povećanja poreza i politike sve veće preraspodele.

Neki od zakona u tim oblastima se donose i na nivou Evropske Unije. Kakav Vam je stav o EU i njenom razvoju?

Vema nas brine francuski predlog zakona o osiguranju za nezaposlene koji bi bio jedinstven za celu EU. To bi značilo da neto ­platiše u budžet EU, kao što su Nemačka i Austrija, moraju da plaćaju nezaposlene u Grčkoj, Španiji i drugde. To ne prihvatamo, jer to ograničava naš suverenitet, naš budžet. Zajednička Evropa ima mnoge kvalitete, ali se istovremeno razvila u birokratskog, centralizovanog monstruma, koji se bavi detaljima, kao što je maksimalna snaga usisavača. Pored toga, EU je takođe previše orijentisana na preraspodelu. Ja nisam za preraspodelu i ujednačavanje, nego za konkurenciju i raznolikost.

Integracija sve brojnijih imigranata je takođe velika tema. Šta biste tu uradili?

Imigraciona politika Austrije je u proteklim decenijama bila potpuno pogrešna. Dugo sam radila u Kanadi, koja se u tome ponašala mnogo inteligentnije. Kanada ima sistem poena za potencijalne useljenike i zaista pazi da dobije ljude koji joj zaista trebaju. U Kanadu se sele najbolji ljudi, dok to kod nas nije slučaj. Ne trebaju nam nekvalifikovani.

Kada je reč o ljudima koji su već tu, očigledno je da je potrebna bolja integracija, za neke. U poslednje vreme svedoci smo jačanja ekstremizma, konkretno džihadizma. Tu ne smemo biti nimalo tolerantni. Partije koje su do sada smatrale da treba da budemo otvoreni za sve sada u čudu gledaju jačanje antisemitizma i drugih oblika mržnje.

Zašto Tim Štronaha nema svoje kandidate za izbore za pokrajinski parlament Forarlberga 21.septembra?

Ove godine se konsolidujemo. Partija je nakon prošlogodišnjih saveznih izbora pala u duboku rupu. Frenk Štronah se povukao u Kanadu, a on je bio glavni magnet za mnoge naše glasače. Imali smo i unutarpartijske svađe u pojedinim pokrajinama. To je sad, nadam se, iza nas. Verujem da opet stajemo na čvrste noge. Sledeće godine ćemo, valjda, učestvovati na pokrajinskim izborima u Štajerskoj, kao i na izborima u Beču, Gornjoj Austriji i Gradišću (Burgenland), ali o tome odlučuje šef partije, Frenk Štronah.

Lani ste, pred savezne izbore, imali Darinku Hrnjez, poreklom Srpkinju, kao blisku saradnicu ikandidatkinju za poslanicu.

Ona i dalje radi u jednom preduzeću Frenka Štronaha. Ako se kandidujemo na bečkim izborima, očekujem da će se Darinka ponovo angažovati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track