NEKA KORIST: Bahati vozači čistiće tirolski vazduh!
Foto: ORF

Nova kaznena politika pokrajine TIrol

NEKA KORIST: Bahati vozači čistiće tirolski vazduh!

Austrija -
Od 1. januara 2015.godine odlukom pokrajine Tirol novac koji se naplati zbog prebrze vožnje biće iskorišćen za subvencionisanje građana koji prelaze na ekološki sistem grejanja

INZBRUK - Od naplaćenih kazni za prebrzu vožnju vozačima koji jurcaju tirolskim auto-putevima finansiraće se mere za poboljšanje kvaliteta vazduha u ovoj pokrajini.

Tirol će naime ubuduće ovaj novac koristiti za subvencionisanje građana koji odluče da zamene stara grejna tela na drva i ugalj, modernijim ekološkim uređajima i sistemima. Ova akcija počeće 1. januara 2015. godine i trajaće dve godine.

Iako je na austrijskim auto-putevima dozvoljena brzina od 130 km/h, na delovima auto-puta A12 u Tirolu na pojedinim delovima maksimalna dozvoljena brzina iznosi 100 km/h.

Odredbe zakona o zaštiti vazduha i smanjenju emisije štetnih gasova (IGL) propisuju da se na ovim delovima auto-puta pali crvena oznaka IGL čim količina fine prašine i ostalih štetnih materija u vazduhu pređe dozvoljenu granicu. Tada vozači moraju da smanje brzinu na 100 km/h, bez obzira na to ima li gužve na auto-putu ili ne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track