MITERLENER: Nema mesta panici, ako Rusi zavrnu gas nećemo se smrzavati!
Foto: ÖVP / Jakob Glaser

Vicekancelar smiruje Austrijance

MITERLENER: Nema mesta panici, ako Rusi zavrnu gas nećemo se smrzavati!

Austrija -
Niko ne treba da se plaši da će gasne peći ostati hladne, izjavio je Rajnhold Miterlener, pošto je zvanično potvrđeno da Rusija Austriji isporučuje 15 odsto manje gasa

BEČ - Austrijski vicekancelar Rajnhold Miterlener (Reinhold Mitterlehner, ÖVP) umirio je juče Austrijance, rekavši da se neće smrzavati ove zime, čak i ako Rusija smanji ili obustavi isporuku plina. Podsetimo, poslednih nekoliko dana dotok ruskog gasa u Austriju manji je za 15 odsto i to je zvanično potvrdila državna ustanova za regulaciju struje i gasa (E-Control).

"Niko ne treba da se plaši da će gasne peći ostati hladne“, izjavio je Miterlener. Prema njegovim rečima, Austrija bi spremno dočekala obustavu isporuke ruskog gasa, jer su njena skladišta skoro 100 odsto puna. Količine koje se trenutno isporučuju veće su od potrošnje, kažu u naftnoj kompaniji OMV.

Iako su oscilacije u dotoku gasa sasvim normalne, veća je verovatnoća da ovim potezom Rusija želi da kazni zemlje EU zbog uvođenja sankcija, pišu austrijski mediji i u prilog tome prenose izjavu Andreja Belousova, savetnika ruskog predsednika Vladimira Putina. On je rekao da Rusija ima mnogo više proizvoda od kojih su njeni evropski partneri zavisni, nego što Evropa ima proizvode neophodne Rusiji.

Najvažnije austrijsko mesto za preuzimanje gasa nalazi se u mestu Baumgarten an der Marh u Donjoj Austriji, koje se nalazi na samoj granici sa Slovačkom. Tamo stiže gas iz Rusije, koji pokriva između 50 i 60 odsto austrijskih potreba za gasom. Ostatak dolazi iz domaće proizvodnje (20 odsto) i uvoza iz Nemačke.

U slučaju nedostatka gasa najpre bi došlo do štednje u fabrikama i elektranama kao što je to bio slučaj 2009. godine, kada je na nekoliko nedelja bila prekinuta dostava gasa iz Rusije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track