GUDENUS: Nemam problem sa strancima, moja devojka je Srpkinja!
Foto: Dragana Udovicic

Intervju: Johan Gudenus, šef bečkog FPÖ

GUDENUS: Nemam problem sa strancima, moja devojka je Srpkinja!

Austrija -
Ja lično i moja stranka imamo odlične kontakte sa srpskom zajednicom u Austriji, ali i prijateljima u Beogradu i Srbiji, i to ne samo pred izbore

BEČ - Johan Gudenus (Johann Gudenus), šef Slobodarske partije Austrije (FPÖ) u Bečkom parlamentu za Kurir otkriva koji su aduti slobodaraca pred izbore u Beču iduće godine i šta, zapravo, misli o strancima u Beču i Austriji.

Gudenus najvljuje i će se njegova partija založiti za oštrije mere protiv radikalnih islamista, čiji je evropski centar, prema izveštajima bezbedonosnih službi, u Beču.

Problem radikalnih islamista je trenutno tema broj jedan u Austriji. Ispostavilo se da se događa upravo ono na šta je FPÖ godinama upozoravao?

To je, nažalost, realnost o kojoj smo mi govorili još pre pet godina, ali su nas optuživali da širimo strah i histeriju. Tada smo upozoravali, a sada su i službe bezbednosti potvrdile da se u nekim džamijama u Beču muslimani radikalizuju. Isto tako, zna se da čak 21 vrtić u Beču kontrolišu salafisti i da se ti vrtići finansiraju iz inostranstva. Službe, domaće i strane, znaju da je Beč centar islamskog ekstremizma u Evropi i da taj pokret finansijski podržavaju Saudijska Arabija i Katar. Nažalost, državna politika je sve ove godine zatvarala oči pred ovim problemom.

Koje korake ćete vi, kao najveća opoziciona partija u Austriji preduzeti po tom pitanju?

Sledeće nedelje će u pokrajinskom parlamentu Beča na tu temu biti održana sednica. Tražićemo da Austrija zaustavi državne subvencije za te vrtiće, da se potom ti vrtići i ustanove zbrane, kao i da se zabrani isticanje simbola terorističke Islamske države (ISIL). Tražićemo oštriju proveru pri dodeli državljanstva, kao i da se državljanstvo oduzima onima koji odlaze u džihad i potom se vraćaju u Austriju.

Šta imate protiv gastarbajtera? Krugovi bliski SPÖ prozvali su vas jer ste kritikovali državnu proslavu povodom 50 godina od dolaska prvih gastarbajtera u Beč i Austriju?

Nemam problem sa strancima. Ljudi koji su došli iz evropskih zemalja i sa Balkana su se dobro integrisali. Turci su došli, ali nisu svi želeli da se integrišu. Mi pravimo razliku između onih iz Evrope i onih van njenih granica. Studija koju je radila Austrija pokazala je da se Turci teže integrišu i da veliki deo zapravo ne želi da se integriše. To nismo mi izmislili, to je državna studija pokazala. Ostali, kada dođu imaju samo jedan problem - jezik. Kada nauče jazik odlično se uklapaju u društvo i sistem. Moja devojka je Srpkinja, živi sedam godina u Austriji. Nije znala jezik, ali ga je naučila i sada je položila master na nemačkom.

Čini se da ste već započeli kampanju za pokrajinske i gradske izbore u Beču iduće godine. Čime izlazite pred građane, šta im FPÖ nudi?

Bavićemo se, pre svega, socijalnim problemima i problemima bezbednosti. Da pokažemo ljudima koji glasaju za SPÖ da, ustvari, glasaju za Zelene. Imaju resor saobraćaja i napravili su haos u Beču. Marijahilferštrase je dobar primer za to. U staroj ulici pre renoviranja bilo je mesta za sve učesnike u saobraćaju, ali Zeleni zbog svog fetiša - bicikla, terorišu vozače i proteruju ih iz grada. To su uvideli i glasači SPÖ i onaj razumni deo se uveliko protivi ovakvoj politici. U isto veme, Grad Beč već treću godinu ne daje subvencije za grejanje. Budžet Grada je 2,5 milijarde evra, a subvencije za grejanje su 6-7 miliona. To nije puno. Zato su budžet za reklame podigli na dva miliona evra!

Vaša partija se prva usprotivila pridruživanju Austrije sankcijama EU prema Rusiji. Austrijska privreda već oseća posledice?

Žao mi je što moram da kažem, ali, privredni rat protiv Rusije je počeo. Sjedinjene Američke Države zadovoljno trljaju ruke. Ovo je treći put u istoriji da se Evropa okreće protiv Rusije i da evropski političari igraju tu igru. Mi smo i u vreme Hladnog rata imali korektne odnose sa Rusijom i sada je trebalo da se kao neutralna država ponudimo kao posrednik.

Kancelar Verner Fajman (Werner Faymann) je to i učinio. Bio je u Kijevu, zvao je telefonom ruskog predsednika Vladmira Putina.

Nije isto kada ste neutralni i kada, kao Fajman, u jednoj ruci nosite pregovore u drugoj sankcije. Ovo je način da se Rusija gura od Evope i približava Kini. Austrija već oseća štetu u poljoprivredi i industriji mesa.

Kako ocenjujete najnovije reforme srpske vlade na čelu da premijerom Aleksandrom Vučićem?

Radovao bih se da te reforme uspeju. Put evropskih integracija Srbije ima i dobre i loše strane. Dobro je što će borba protiv korupcije morati da se sprovede do kraja i mislim da će Vučić u tome ostati dosledan. U isto vreme, EU vrši pritisak na Srbiju zbog Rusije, umesto da je iskoristi kao platformu za saradnju sa Moskvom.

Sami ste rekli da Vam je devojka Srpkinja. Nameravate li da i taj "adut" iskoristite u izbornoj kampanji i time privučete glasače srpskog porekla u Beču?

To mi zaista nije plan. Neću svoju privatnu vezu da iskorišćavam za to. Ja lično i moja stranka imamo odlične kontakte sa srpskom zajednicom u Austriji, ali i prijateljima u Beogradu i Srbiji, i to ne samo pred izbore. Ono što je evidento je da je tema radikalnog islamizma ojačala, inače širok front, čiji je cilj da hrišćanske vrednosti u Evropi ostanu to što jesu. Mi smo to uvek govorili i mnogi doseljenici se identifikuju s tim, među njima i veliki broj Srba.

Johan Gudenus sa Konstantinom Dobrilovićem

Na balu sa devojkom i prijateljima

Sa Johanom Gudenusom smo razgovarali posle trećeg Bečkog bala u Beogradu, održanom u subotu 4. oktobra u hotelu Metropol palas. On je na bal došao u pratnji devojke, našeg zemljaka Konstantina Dobrilovića, predsednika Hrišćansko-slobodarske platforme (CFP) i partijskih kolega iz bečke skupštine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja