DEPORTOVANI: Austrija vratila u Italiju voz pun izbeglica iz Sirije!
Foto: AP

POVRATAK U NEIZVESNOST

DEPORTOVANI: Austrija vratila u Italiju voz pun izbeglica iz Sirije!

Austrija -
Prilikom kontrole voza u Inzbruku policija je pronašla 94 izbeglice od toga 28 mališana, uzrasta do godinu dana, bez odgovarajuće dokumentacije i prava da borave u Evropskoj uniji

INZBRUK - Austrijska policija je u jednom vozu koji je saobraćao na liniji Italija­-Nemačka, otkrila ovog vikenda vikenda 94 izbeglice, od kojih je većina (91) iz Sirije.

Prilikom kontrole voza u Inzbruku policija je pronašla 44 muškarca, 22 žene i 28 mališana, od kojih je većina uzrasta do godinu dana, bez odgovarajuće dokumentacije i prava da borave u EU.Sve izbeglice su odmah prebačene u pokrajinsku policijsku centralu u Insbruku, gde im je Crveni krst pružio neophodnu pomoć u hrani i piću.

U nedelju je natrag u Italiju vraćeno 40, a u ponedeljak i svi ostali. U Austriji je ostao samo jedan muškarac iz Eritreje, koji je u Insbruku zatražio azil. On je prebačen u odgovarajuću instituciju za tražioce azila.

Italija u problemu

Prema propisima EU, za odobravanje azila zadužena je ona zemlja u koju su izbeglice prvo stigle. S obzirom na svoj geografski položaj i dugu obalu, koja strši prema Africi, Italija je cilj velikog broja izbeglica kojima je cilj Zapadna Evropa. Poslednjih meseci Italija beleži rekordnu navalu izbeglica i žali se da joj ostale članice EU ne pružaju dovoljnu pomoć u rešavanju ovog problema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track