NEVREME: Paula donela kišu i nevolje!

Ništa od vrućeg leta u Austriji

NEVREME: Paula donela kišu i nevolje!

Austrija -
Zalas niskog vazdušnog pritiska „Paula“ u nedelju je prouzrokovao obilne padavine u većem delu Austrije i izazvao izlivanje rečica i odrone

BEČ - Umesto vrućina, upaljenih ventilatora i lagane odeće, Austrijanci su ovih dana u jaknama, sa kišobranima, a mnogima trebaju i gumene čizme. Naime talas niskog vazdušnog pritiska „Paula“ u nedelju je prouzrokovao obilne padavine u većem delu države i izazvao ozbiljne nevolje.

U Celovcu (Klagenfurt), glavnom gradu Koruške, vatrogasci su morali da interveniraju 92 puta u nedelju, muglavnom zbog poplavljenih podruma.

Zbog radova na obnovi Pokrajinskog muzeja Koruške, u podrum ovog muzeja privremeno su prebačene mnoge vredne knjige i drugi istorijski važni dokumenti. Međutim voda je prodrla u podrumske prostorije i potpuno uništila deo njih.

"Neke od knjiga mogle su da se cede kao sunđeri", rekao je jedan od radnika muzeja.

Na Aterze (Attersee), najvećem austrijskom jezeru jak vetar oborio je jednu jedrilicu. Na zapadu, u tirolskom Cilertalu (Zillertal), izlila se rečica Hornbah (Hornbach) i zatrpala muljem više lokalnih puteva, došlo je i do većih odrona zemlje.

Na krajnjem zapadu države u Bregencu (Bregenz), palo je čak 98,8 litara po kvadratnom metru. Zbog nevremena u subotu je otkazano izvođenje opere na Jezerskoj bini (Seebühne Bregenz), u okviru tradicionalnog Letnjeg festivala u Bregencu. Ovo je veliki gubitak za organizatore s obzirom da se radi o najvećoj "obalskoj bini" na svetu, sa oko 7.000 sedišta.

Kiša i u avgustu

Austrijski meteorolozi prognoziraju veoma nestabilno, kišno i prohladno vreme i avgustu. Posle kišne „Paule“ sledi „Kvintija“ (Quintia), koja donosi nove masa kišnih oblaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track