NI MUVA DA PROLETI: Policija zaustavlja sva sumnjiva vozila koja uđu u Austriju!
Foto: Reuters

KONTORLA U ZALEĐINI GRANICE

NI MUVA DA PROLETI: Policija zaustavlja sva sumnjiva vozila koja uđu u Austriju!

Austrija -
U noći između četvrtka i petka 50 policajaca je sprovelo 600 kontrola i uhapsilo dve osobe koje su u zemlju pokušale da prokrijumčare šestoro ilegalnih imigranata

BEČ - Austrija je već počela sa pojačanom kontrolom granica, a trenutno se sprovodi akcija Foks u okviru koje policijski službenici kontrolišu na desetine puteva od granice ka unutrašnjosti zemlje. Podsetimo, ministarka unutrašnjih poslova, Johana Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner, ÖVP) nije isključila ni ponovno uvođenje stalne granične kontrole.

Policija sada zaustavlja sva sumnjiva vozila koja ulaze u zemlju, a akcija Foks je samo prva u nizu planiranih u blizini graničnih prelaza. Razlog pojačane kontrole je sve veći broj izbeglica, ilegalnih imigranata koji traže azil u alpskoj republici, ali i strah od radikalizovanih islamističkih povratnika, austrijskih građana koji će se vratiti iz Sirije i Iraka.

Službenici MUP opremljeni su najmodernijim tehničkim dostignućima, poput toplotnih kamera koje kretanje prepoznaju na udaljenosti od četiri kilometra. U noći između četvrtka i petka 50 policajaca je sprovelo 600 kontrola i uhapsilo dve osobe koje su u zemlju pokušale da prokrijumčare šestoro ilegalnih imigranata.

Podsetimo, građani Sirije za beg u Evropu organizatorima plaćaju između pet i petnaest hiljada evra po putovanju, a podmitljivi pogranični službenici u Turskoj ili Bugarskoj često im pomažu u švercovanju ljudi.

Neretko se u vozilima punim ilegalaca mogu pronaći i velike količine droge, koje šverceri, usput, pokušavaju da prenesu u Evropu.

Austrijski policajci su ustanovili da ljudima koji Sirijce švercuju u zemlje EU često pomažu i slabo plaćeni vozači kamiona koji na ovaj način zarade dodatnih 200 do 1.000 evra.

Broj ilegalnih imigranata koje u zemlju prošvercuju plaćenici ili ih dovedu trgovci ljudima, udvostručio se u odnosu na 2007. godinu i prošle godine je iznosio 27.486 osoba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja