VIŠE OD BUKAČA: Džihadista Mohamed M. je suosnivač IS!
Foto: Heute/Sabine Hertel

Zavarao i austrijske vlasti

VIŠE OD BUKAČA: Džihadista Mohamed M. je suosnivač IS!

Austrija -
Mohamed Mahmud iz Beča nalazi se na važnom dokumentu džihada, u kojem 20 propagandista svetog rata, među kojima i važna imena Al Kaide, pozivaju na podršku Islamske države

BEČ - Džihadista iz Beča Mohamed Mahmud, koji sebe naziva Abu Usama al Garibom, koga austrijske vlasti, zbog stalnog pisanja na socijalnim mrežama, smatraju samo "bukačem", je po tvrdnjama savetnika nemačke obaveštajne službe Behrama Saidajedan od 20 džihadista, koji su ubrzali osnivanje Islamske države (IS), pišu danas bečki mediji.

Said ističe da je bečki džihadista najmanje pomagač u osnivanju, ako ne i suosnivač te terorističke organizacije. Ovaj ekspert za islam tvrdi da se Mahmud pod njegovim ratnim imenom nalazi na važnom dokumentu džihada, u kojem 20 propagandista svetog rata, među kojima i važna imena Al Kaide, pozivaju na podršku IS. Taj pamflet objavljen je februara ove godine i pojavio se na više internet platformi salafista.

U to vreme je u toku odlučujuća borba u Siriji između Al Nusra fronta i IS, to jest tadašnje ISIS. Nakon objavljivanja ovog dokumenta brojni borci iz Evrope krenuli su da se priključuju IS, a zatim je ova organizacija "pregazila" brojne gradove u Iraku, da bi četiri meseca kasnije proglasila Islamsku državu, dok je Al Nusra front pao u zaborav.

"Mohamed Mahmud je veoma važna ličnost. Ne bi trebalo dopustiti da vas zavaravaju njegovi smešni nastupi preko interneta", upozorava nemački ekspert za džihadizam Gido Štajnberg.

U vreme objavljivanja poziva na džihad, on se nalazio u turskom zatvoru, ali je preko Skajpa imao kontakt sa saborcima, i čak je davao i intervjue, tvrdi on dodajući da su visokorangirani teroristi nedavno objavili da su izvršili razmenu za turske taoce, i pri tom postavili sliku Mahmuda.

Takođe i Peter Nojman iz londonskog Centra za nadzor radikalizacije smatra da je Mahmud izazvao lančanu reakciju koja je vodila ka radikalizaciji Austrijanaca i Nemaca. Eksperti ukazuju da činjenica da je Mahmud samo par nedelja po dolasku u mesto Raka, koje se vodi kao glavni grad IS kalifata, oženio najvažnijeg ideologa islamista Ahlam al Nasr, pokazuje da se on nalazi među glavnim licima u ovoj organizaciji.

U Austriji i Nemačkoj raspisana je poternica za Mohamedom zbog članstva u terorističkoj organizaciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track