NIŠTA BEZ DOKAZA: Džihad-Bosankama možda samo uslovna kazna ako se vrate kući!

Ako pobegnu iz Sirije

NIŠTA BEZ DOKAZA: Džihad-Bosankama možda samo uslovna kazna ako se vrate kući!

Austrija -
Za podržavanje terorističkih organizacija austrijski zakon predviđa zatvorsku kaznu do pet godina, međutim, pravni stručnjaci kažu da se za ovakvo kažnjavanje mora dokazati individualna krivica

BEČ - Samru Kešinović (17) i Sabinu Selimović (15), Bečlijke bosansko­-muslimanskog porekla koje su se pridružile džihadistima Islamske države (ISIL) čekaju relativno blage kazne ako uspeju da pobegnu teroristima i vrate se u Austriju, kaže Andreas Venijer (Andreas Venier), ekspert za krivično pravo iz Inzbruka.

Ako Samra i Sabina uspeju da se vrate familijama u Austriju, čeka ih suđenje i verovatno zatvorske kazne, mada nije isključeno da bi mogle da prođu i sa drugom vrstom kazne, poput uslovne ili društveno korisnog rada, kaže Venijer.

Iako su maloletne, imaju dovoljno godina da budu krivično gonjene zbog podržavanja organizacije koju Austrija smatra terorističkom. Za ovakvo nedelo austrijski zakon predviđa do pet godina zatvorske kazne. Međutim, austrijski pravni stručnjaci kažu da se za ovakvo kažnjavanje mora dokazati individualna krivica.

"Nije svako putovanje u Siriju pridruživanje teroristima. Ako se Samra i Sabina vrate, čekaju ih možda kazne, ali najverovatnije blage", kaže Venijer.

S druge strane, austrijski zakon kao krivično delo karakteriše samo članstvo u nekoj terorističkoj organizaciji, čak i ako osumnjičeni nije lično učestvovao u izvršenju ili pripremanju nasilnih, terorističkih radnji. Međutim, i to mora biti dokumentovano dokazano.

Ako Samra i Sabina zaista žele i uspeju da se vrate, po austrijskom pravu za njih postoji i mogućnost zvana "diverzija" (skretanje, promena pravca). Ako državni tužilac nije siguran u težinu krivičnog dela, sud ovim devojkama može da ponudi "probno vreme", slično uslovnoj kazni, odnosno društveno korisni rad.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track