OBERHAUZER: Proteraću pušače iz  restorana i kafića!
Foto: Parlament.gv.at

Austrijska ministarka zdravlja ne odustaje

OBERHAUZER: Proteraću pušače iz restorana i kafića!

Austrija -
Volela bih da mogu odmah da fiksiram datum od kojeg bi važila potpuna zabrana pušenja u lokalima, izjavila je Sabine Oberhauzer nova savezna ministarka zdravlja

BEČ - Sabine Oberhauzer (Sabine Oberhauser, SPÖ) po preuzimanju dužnosti austrijske ministarke zdravlja izjavila je austrijskim medijima da će se zalagati za potpunu zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima. Oberhauzerova je naglasila da joj je cilj da za pet godina potpuno protera pušače iz austrijskih restorana i kafića.

"Potpuno razumem pušače, jer sam i ja godinama pušila,ali sam uspela da ostavim cigarete", rekla je ministarka zdravlja, koja je lekar po struci.

Rekla je da razume i interes mnogobrojnih austrijskih ugositelja i hotelijera kao i njihov strah od pada prometa ako se pušenje u lokalima potpuno zabrani i da joj je jasno da će na sebe navući bes ugostitelja.

„Moramo hitno da razgovaramo sa predstavnicima privrede. Po donošenju zakona o zabrani pušenja već smo ugostitelje naterali da rekonstruišu svoje objekte i naprave pušačke i nepušačke delove i nađemo neko zajedničko rešenje.

"Ako bude moguće uveli bi apsolutnu zabranu pušenja postepeno u narednih pet godina. Ova mera je usmerena i na čuvanje zdravlja zaposlenih u ovoj grani. Volela bih da mogu odmah da fiksiram datum od kojeg bi važila potpuna zabrana pušenja u lokalima“, rekla je na kraju Oberhauzerova.

Oberhauzerova nije za legalizaciju marihuane

Za razliku nekih pokrajinskih omladinskih partijskih organizacija socijaldemokrata, Oberhauzerova smatra da još nije došlo vreme za legalizaciju marihuane. „Ja konstantno zagovaram borbu protiv zavisnosti od narkotika, ali ne kaznama, nego terapijama. Međutim, nisam za legalizaciju kanabisa“, izjavila je ORF-­u.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track