OD DANAS: Nove uplatnice u Austriji i na teritoriji cele EU!

Jedinstveni sistem plaćanja u Uniji

OD DANAS: Nove uplatnice u Austriji i na teritoriji cele EU!

Austrija -
Provizija banci za uplatu u inostranstvo biće ista kao i za domaće uplate, unutar iste države

BEČ - Od 1. avgusta u Austriji, ali i platnom u celoj EU, važi nova vrsta uplatnica i nov sistem međubankarskog plaćanja, koji podrazumeva i to da će provizija banci za uplatu u inostranstvo biti ista kao i za domaće uplate, unutar iste države.

Podsetimo, nove uplatnice su u upotrebi od prošle godine, paralelno sa starim. Na novim uplatnicama treba upisati kod računa uplatioca i primaoca na jedinstven evropski način (IBAN), kao i BIC (poslovni identifikacioni kod). Oni su sastavljeni od niza slova i brojeva, koji označavaju državu, banku i broj računa sa kojega se uplaćuje i na koji se uplaćuje željena suma.

Od danas više ne važe stare uplatnice, na kojima se, recimo u Austriji, upisivao broj računa primaoca i uplatioca i broj pod kojim se vodi banka (Bankleitzahl) uplatioca i primaoca.

U novom sistemu plaćanja, zvanom SEPA (Single Euro Payments Area - jedinstveno evro područje plaćanja), transfer novca putem uplatnica trajaće samo jedan radni dan. Nove uplatnice važe i u državama koje spadaju u Evropski ekonomski prostor (Švajcarska, Norveška, Island).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track