OD DANAS: Počinje pojačana kontrola na austrijskoj granici!

Ministarka Mikl-Lajtner

OD DANAS: Počinje pojačana kontrola na austrijskoj granici!

Austrija -
Na određenim rutama detaljno će biti kontrolisana vozila i putnici, a u narednom periodu nije isključeno ni uvođenje opšte granične kontrole

BEČ - Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner) najavila je pojačanu kontrolu na granicama Austrije, a prema pisanju bečkog dnevnika "Kronen cajtung", već od danas na određenim rutama, detaljno će biti kontrolisana vozila i putnici.

Ovom akcijom Mikl-Lajtner želi kriminalcima da poruči da ne mogu da se osećaju nigde sigurno. Lajtnerova je ovu odluku donela na zahtev predsednika više austrijskih pokrajina, koji su zatražili ponovno uvođenje kontrole zbog sve većeg broja azilanata. Cilj je da se stane na put kriminalu organizovanom prebacivanju ilegalaca, objasnilo je ministarstvo, dodajući da nije reč o primarnom sprečavanju azilanata da dođu u zemlju.

Opšte granične kontrole, kako je navela Mikl-Lajtner, sigurno neće biti "scenario narednih nedelja", ali se, moraju sprovesti detaljne pripreme za slučaj potrebe.

"Iako to niko ne priželjkuje takav scenario mora već sada biti pripreman i planiran, kako bi mogli, u slučaju potrebe, reagovati bez pripremnog perioda", istakla je Mikl-Lajtner.

Istraživanje "Galup" instituta je pokazalo da čak 69 odsto Austrijanaca podržava uvođenje graničnih kontrola, a svega 25 odsto je protiv.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track