U najmlađem pravoslavnom hramu u Beču održana svečana liturgija!
Foto: Vladimir Kozomara

Spremni za obnovu

U najmlađem pravoslavnom hramu u Beču održana svečana liturgija!

Austrija -
U Hramu rođenja Presvete Bogorodice prepunom vernika episkop eparhije austrijsko-švajcarske, vladika Andrej Ćilerdžić služio je liturgiju uoči početka radova na njegovom renoviranju
1 / 8 Foto: Vladimir Kozomara

BEČ - U najmlađem srpskom pravoslavnom bečkom Hramu rođenja Presvete Bogorodice, u 16. bečkoj opštini danas je održana sveta arhijerejska liturgija.

U hramom prepunom vernika liturgiju je služio episkop eparhije austrijsko­-švajcarske, vladika Andrej Ćilerdžić uz sasluženje sveštenika Krstana Kneževića, Jovana Alimpića, Draga Vujića, Petra Pantića, Svetoja Dušanića, Aleksandra Žerojića i đakona Miloša Ždralovića. Današnjom liturgijom obeležen je početak obnove ovog hrama i njegovo prilagođavanje duhu pravoslavlja.

„Ja sam vaše dete, rođen u dijaspori, tu gde mi sada živimo i delujemo. U svakom trenutku svako moje delo je delo koje je zasluga vaša. Da nije vas koji se okupljate u dijaspori oko svoje crkve, ja bih u mom životu krenuo drugim putem“, rekao je episkop Andrej tokom svog obraćanja vernicima nakon liturgije.

Episkop Andrej je takođe naglasio da je njegova uloga, kao i uloga vernika unapređenje duhovnog, kulturnog, društvenog i nacionalnog života Srba u Austriji. Episkop Andrej još jednom se zahvali rimokatoličkoj crkvi i nadbiskupu bečkom, kardinalu Kristofu Šenbornu (Christoph Schönborn), koji je 27. maja ove godine, episkopu bačkom Irineju,, tadašnjem administratoru Eparhije austrijsko­švajcarske, predao ključeve ove župne crkve.

Vladika Andrej Ćilerdžić služi svetu arhijerejsku liturgiju
Vladika Andrej Ćilerdžić služi svetu arhijerejsku liturgiju

Ovoj arijerejskoj liturgiji prisustvovali su i katolički sveštenik Hesus David i Erih Lajtenberger (Erich Leitenberger) iz organizacije Pro oriente. Nakon liturgije, u prostorijama koje se nalaze ispod ovog hrama, za sve vernike i sveštena lica priređen je zajednički ručak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track