OFICIRI OGORČENI: Nemamo para ni za vojnu vežbu, a kamoli za odbranu zemlje!
Foto: Bundesheer

Austrijske oružane snage na kolenima

OFICIRI OGORČENI: Nemamo para ni za vojnu vežbu, a kamoli za odbranu zemlje!

Austrija -
Oružane snage su neodgovornim smanjivanjem sredstava zadobile smrtonosan udarac. Vidimo da će pacijent polako da iskrvari, kaže pukovnik Erih Cibulka, predsednik Austrijskog oficirskog društva.

BEČ - Austrijska vojska nema više dovoljno sredstava za svoju ustavnu ulogu, odbranu zemlje, kažu oficiri, posle drastičnog smanjenja budžeta za vojsku.

"Austrijske oružane snage su neodgovornim smanjivanjem sredstava zadobile smrtonosan udarac. Vidimo da će pacijent polako da iskrvari", izjavio je danas pukovnik Erih Cibulka (Erich Cibulka), predsednik Austrijskog oficirskog društva.

Oficiri su krenuli u frontalni napad na saveznog ministra finansija i vicekancelara Mihaela Špindelegera (Michael Spindelegger, ÖVP), koji im sve više zavrće ionako eć decenijama slabašnu finansijsku slavinu.

Cibulka je danas, za Prvi program austrijskog nacionalnog radija (Ö1), izjavio da Austrija danas može samo da nadzire svoj vazdušni prostor, ali teško i da ga brani. Ratno vazduhoplovstvo nema novca za poletanje svojih skupih lovaca presretača eurofajtera (Eurofighter). Za 15 ovih savremenih letelica ratna avijacija ima još samo 12 pilota, jer nema novca za još šest, koliko bi trebalo da ih bude. Isto tako, bojeva gađanja se otkazuju jer nema para za municiju, objavio je pre nekoliko dana bečki nedeljnik Profil.

Savezno ministarstvo odbrane na internetu nudi na prodaju 700 vozila tipa "pincgauer". Austrijske oružane snage rashoduju i prodaju svako takvo vozilo čiji popravak košta više od 2.000 evra. Uopšte, vojna vozila se koriste samo ako je baš neophodno.

"Vojne investicije se odlažu, a vežbe sa rezervistima otkazuju. Austrija još uvek održava vojnu spremnost za slučaj katastrofa i u međunarodnim mirovnim misijama, ali istinsku odbranu zemlje više ne može da pruži", kaže Cibulka.

Savezni ministar odbrane Gerald Klug (SPÖ) nije meta oficirskih kritika. Klug se nada da će vojska nekako da se izvuče do 2016, posle čega bi trebalo da dobije nešto više novca, ali oficiri više u to ne veruju. Oni prozivaju Špinelegera, ali on kaže da je vojni budžet stvar resornog ministra i da je dogovor o ukupnom državnom budžetu donesen sa saglasnošću svih ministara.

Ove godine moraju da uštede 42 miliona

Austrijske oružane snage iz budžeta dobijaju oko dve milijarde evra godišnje. To je realno manje nego ikada, u odnosu na ekonomsku moć države. Štaviše, ove godine Ministarstvo odbrane mora da uštedi 42 miliona evra, a naredne još 38 miliona. Ako bi Austrija za vojsku godišnje izdvajala samo oko jedan procenat svog bruto domaćeg proizvoda, onda bi Savezno minsitarstvo odbrane raspolagalo sa oko tri i po milijarde evra godišnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track