OPASAN: Firaz H. prvi džihadista kome će oduzeti austrijski pasoš?
Foto: Facebook

Austrija raspisala poternicu za teroristom

OPASAN: Firaz H. prvi džihadista kome će oduzeti austrijski pasoš?

Austrija -
Devetnaestogodišnji Firaz H. bori se već mesecima na strani terorističke organizacije IS, inače povezane sa Al Kaidom, a trenutno se nalazi u Siriji ili Iraku

BEČ - Firaz H. (Firas H., 19), koji je već nekoliko puta izazivao austrijske vlasti putem društvenih mreža, mogao bi da bude prvi kome će biti oduzeto austrijsko državljanstvo u okviru pooštravanja mera u borbi protiv terorizma, koje je najavila ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner, ÖVP).

Ovaj devetnaestogodišnjak koji sebe naziva “Firas Abdullah” (Abdulah – Božiji sluga), već mesecima se bori na strani terorističke organizacije IS, inače povezane sa Al Kaidom, a trenutno se nalazi u Siriji ili Iraku. Za Firazom je raspisana i međunarodna poternica. Amer Albajati (Amer Albayati), direktor Inicijative liberalnih muslimana u Austriji, dobro poznaje Firaza.

“On je u Beču izuzetno poznat i ima veliki proj pristalica. Nekoliko puta mi je pretio, čak i pred svedocima”, objasnio je Albajati i dodao da je ovaj Tunižanin u bečkim džamijama preobraćen u radikalnog islamistu.

“U Beču postoji na desetine džihadističkih džamiija. Do sada sam dobio već deset pretnji smrću, bojim se da bi jedanaesta mogla biti moj kraj”, priznao je Albajati, koji je podržao odluku ministarke Mikl-Lajtner, da se džihadistima oduzme austrijsko državljanstvo.

Firaz H. je izuzetno aktivan na socijalnim mrežama, pre svega na Fejsbuku, gde za svoje austrijske pristalice gotovo svakodnevno postavlja nove slike krvoprolića: pored slika krvavih leševa i pogubljenja civila u Siriji i Iraku, Firaz nije zaboravio ni da ponovo pripreti Ameru Albajatiju. Na svom profilu okačio je sliku direktora Inicijative liberalnih muslimana u Austriji, a na čelu mu je docrtao krvavu metu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja