OPASNO: U koruškim jezerima desetine tona oružja i municije!
Foto: Arhiva SJZDE

Akcija čišćenja

OPASNO: U koruškim jezerima desetine tona oružja i municije!

Austrija -
"Između 1. januara i 1. oktobra ove godine Specijalna jedinica za demontiranje eksplozivnih naprava intervenisale su na terenu 934 puta", kaže Kornelija Harvaneg portparol ministarstva odbrane

FILAH - U jezerima Koruške leži na desetine tona oružja, granata i municije. Specijalna jedinica za demontiranje eksplozivnih naprava počela je akciju izvlačenja ratnih relikvija iz austrijskih jezera zaostalih iz Drugog svetskog rata.

„Između 1. januara i 1. oktobra ove godine Specijalna jedinica za demontiranje eksplozivnih naprava intervenisala je na terenu 934 puta – dakle više od tri puta dnevno. Plivači često nailaze na zaostalo oružje posebno u jezeru Osijaherze (Ossiacher See), koje je služilo kao svojevrsna deponija. Još 60-ih godina prošlog specijalne jedinice su počele da čiste ovo jezero - dva puta godišnje po četiri nedelje“, objasnila je Kornelija Harvaneg (Cornelia Harwanegg), portparol ministarstva odbrane.

Ona je dodala da čišćenje jezera nije lak posao: ronioci, osigurani sajlama, sat vremena pretražuju mulj na dnu jezera, u kome je sakriveno na hiljade drvenih kutija punih najrazličitije municije. Municija je u najvećem broju slučajeva izuzetno dobro očuvana i samim tim gotovo bezopasna po ronioce koji je izvlače na površinu. Samo u ovoj godini iz jezera Osijaherze izvučeno je sedam tona ratnih materijala, a ronioci često pri samo jednom ronjenju izvuku oko 500 kilograma municije.

Ratne relikvije koje se ocene bezopasnim, demontiraju se na licu mesta, dok se opasne eksplozivne naprave najpre šalju u tajni magacin. Municija koja nakon svih ovih godina i dalje funkcioniše na kraju se odvozi u Donju Austriju gde se, pod nadzorom, diže u vazduh.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track