OPREZ: U Austriji telefoniranje za volanom koštaće vas  50 evra!
Foto: KURIR

Bliži balkanskom proseku

OPREZ: U Austriji telefoniranje za volanom koštaće vas 50 evra!

Austrija -
Visina kazne u Austriji među najnižima je u Evropi i bliža proseku u regionu jer je u Hrvatskoj 65 evra, u Srbiji 45 evra, au BiH svega 10 evra

BEČ - U Austriji kazna za korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje iznosi 50 evra. Prema podacima Auto-moto saveza Austrije, samo nekoliko evropskih država ima manje novčane kazne od ove alpske republike, dok se u nekim zemljama Evrope za taj prekršaj čak ide i u zatvor.

U Irskoj propisana kazna za telefoniranje tokom voženje iznosi čak 1.000 evra. Međutim, u slučaju da vozač ponovi ovaj prekršaj preti mu i do tri meseca zatvora. Među zemlje sa najvećim novčanim kaznama spadaju Holandija (220 evra), Danska, Španija i Estonija (200) i Italija (155).

U Švedskoj nije predviđeno novčano kažnjavanje vozača koji telefoniraju tokom vožnje, ali u slučaju da vozač koji telefonira sudeluje u saobraćajnom udesu slede mu rigorozne kazne.

Visina novčane kazne u Austriji više odgovara balkanskom proseku, nego proseke EU. U regionu najveće kazne za ovaj prekršaj ima Hrvatska (65 evra), dok je u Srbiji propisana kazna od 45 evra. Ubedljivo najnižu kaznu na teritoriji cele Evrope ima BiH, u kojoj će vozač koji ne poštuje zabranu telefoniranja tokom vožnje platiti samo 10 evra kazne.

Pusti mobilni drži volan!

Čak trećina saobraćajnih nesreća direkta je posledica telefoniranja tokom vožnje. Iz tog razloga je firma Asfinag, zadužena za održavanje svih puteva u Austriji, pokrenula kampanju „Pusti mobilni, drži volan“ koja ima za cilj buđenje svesti vozača. Oni upozoravaju da vozač koji vozi 130 km/h za tri sekunde pređe razdaljinu dužine fudbalskog igrališta, te stoga i najmanji trenutak nepažnje može dovesti do velike tragedije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track