OSUĐEN ČLAN PINK PANTERA: Srbinu 6 godina robije zbog ranjavanja časovničara!

Porota odlučila

OSUĐEN ČLAN PINK PANTERA: Srbinu 6 godina robije zbog ranjavanja časovničara!

Austrija -
Optuženi je na sudu tvrdio da je pucao četvrti član bande, vozač automobila. On je, navodno, hteo da ispali pucanj upozorenja, pa je nesrećni časovničar "utrčao u metak"

BEOGRAD - Srbin Slavko P., član zloglasne pljačkaške bande "Pink panter", koji je početkom ove godine u Španiji osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog pljačke, sada je i u Austriji nepravosnažno osuđen na 6 godina robije.

Austrijski sud osudio ga je zbog oružane pljačke i teškog ranjavanja radnika zlatare u Ajzenštatu 2005 .godine, koje je imalo smrtni ishod. Trojica maskiranih kriminalaca, članova "Pink pantera", utrčala su u juvelirnicu i, dok je jedan pištoljem pretio vlasnikovoj ženi, druga dvojica su velikim ključevima porazbijali vitrine i u torbe ubacili skupocene satove, vredne ukupno 448.910 evra.

U radnji je bio i tada 22-­godišnji časovničar Bernd Ridl (Bernd Riedl). Čuvši šta se događa, pritisnuo je alarm. Pljačkaši su istrčali iz radnje, a časovničar za njima. Kada je pokušao da uhvati jednog od kriminalaca pri ulasku u vozilo za beg, ovaj se okrenuo i pucao mu u lice. Pogođen u usta, časovničar je pao, a napadači pobegli.

Od tada, do smrti u martu 2013, Bernd Ridl je bio invalid, potpuno nepokretan. Umro je od akutnog zakazivanja mozga, što je takođe bila nesumnjiva posledica ranjavanja. Danas 27­-godišnji Srbin negira da je on pucao.

"Bio sam nenaoružan, samo sam uzimao časovnike", izjavio je na sudu, rekavši da je za ovu pljačku dobio 15.000 evra.

Optuženi je na sudu tvrdio da je pucao četvrti član bande, vozač automobila za beg. On je, navodno, hteo da ispali pucanj upozorenja, pa je nesrećni časovničar "utrčao u metak". Međutim, navodni šofer ne može biti ispitan, poginuo je 2011, u nesreći na motociklu.

Slavkov advokat zatražio je od porote da ga ne terete za pucanje i ranjavanje. Porota to nije uvažila, ali je tesnom većinom (5:3) odlučila da Slavka ne tereti direktno za ubistvo časovničara.

Sud u Ajzenštatu nije mogao kao svedoka da sasluša jednog od preostale dvojice iz pljačkaške trojke. Srbin Ilija B, bio je u austrijskom zatvoru donedavno, kada je, administrativnom greškom, pušten iz zatvora tri godine ranije. Posle toga je nestao i nije se oglasio na pozive da se vrati u zatvor na još tri godine. Ilija bi morao da odleži i zatvorsku kaznu u Nemačkoj, gde je banda takođe operisala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja